Klaus Iohannis a ajuns în Tanzania

Președintele Klaus Iohannis și Prima Doamnă au pășit pe pământ tanzanian joi, urmând să fie primiți de șeful statului, Samia Suluhu Hassan, în cadrul unei vizite oficiale, în Tanzania, planificată pentru perioada 16-19 noiembrie 2023.

Această vizită face parte din turneul african al președintelui român, având drept scop reafirmarea și dezvoltarea relațiilor dintre România și statele africane.

”Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a sosit în ţară pentru o vizită de stat în perioada 16-19 noiembrie 2023, în urma invitaţiei Preşedintelui Republicii Unite Tanzania, Dr. Samia Solution Hassan”, a transmis Ministerul de Externe din Tanzania.

Aeroportul Internațional ”Julius Nyerere” i-a fost gazdă președintelui Klaus Iohannis, care a fost primit de Ministrul Resurselor Naturale și Turismului, Angellah Kairuki. Acesta este doar unul dintre pașii președintelui într-o vizită menită să aducă beneficii economice și culturale ambelor țări.

Atragerea de investiții și promovarea turismului

Ministerul de Externe din Tanzania a transmis că obiectivul principal al acestei vizite este atragerea de investiții și promovarea turismului în ambele direcții. În acest sens, dialogul oficial programat pentru 17 noiembrie va acoperi teme precum:

  • educație
  • sănătate
  • agricultură
  • energie
  • minerit

Discuțiile reprezintă o oportunitate pentru identificarea și consolidarea unor parteneriate benefice.

klaus iohannis
SURSA FOTO: Administrația Prezidențială

Klaus Iohannis va vizita Stone Tower

Înainte de plecarea din țară, președintele român va face o oprire în Zanzibar, unde are programată o întrevedere cu președintele Dr. Hussein Ali Mwinyi.

O parte importantă a vizitei este și explorarea orașului vechi Stone Town, o bijuterie istorică înscrisă în patrimoniul UNESCO, ce reprezintă un magnet turistic de amploare.

Aceste vizite în Tanzania și Zanzibar sunt considerate momente cheie pentru promovarea culturii, atragerea de turiști și consolidarea parteneriatelor economice.

Turneul african al președintelui Klaus Iohannis, care va continua în Republica Cabo Verde și Senegal, marchează un demers politic și diplomatic remarcabil, fiind prima inițiativă de acest gen la nivel înalt în ultimii 30 de ani, cu scopul de a revigora relațiile României cu continentul african.

Avertisment de călătorie în Tanzania

Pe 14 noiembrie, totuși, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis o atenționare de călătorie în Tanzania.

MAE recomandă evitarea călătoriilor neesențiale în statul african. Cauzele sunt instabilitatea politice și posibilitatea producerii unor atentate teroriste.

„Având în vedere posibilitatea producerii unor manifestaţii de stradă sporadice în Zanzibar, recomandăm tuturor cetățenilor români care se deplasează în această regiune autonomă a Tanzaniei să evite participarea la manifestaţii sau prezenţa în zone populate, cât şi prezenţa în zone unde ar putea izbucni un protest spontan (piețe, centre comerciale, instituții publice etc.)”, a transmis MAE.

De asemenea, autoritățile recomandă vigilență sporită în zonele de graniță ale Tanzaniei.

S-a luat în considerare  prezența crescută a unor grupări de crimă organizată. Tâlhării și jafurile sunt frecvente în zone turistice precum Zanzibar și Dar es Salaam.