Klaus Iohannis spune că România vrea să fie lider regional

Președintele Klaus Iohannis a afirmat sâmbătă că România privește energia nucleară ca pe o sursă de energie stabilă. El a spus că țara noastră își propune să devină un lider regional în operațiunile și implementarea acesteia. Președintele a subliniat, de asemenea, intenția României de a deveni un centru de formare pentru forța de muncă specializată în domeniul nuclear. Dar și un hub pentru lanțurile de aprovizionare asociate industriei energetice nucleare.

„Efectele negative ale schimbărilor climatice nu pot fi negate. Trebuie să accelerăm acţiunile noastre de atenuare a schimbărilor climatice şi, în special, să decarbonizăm rapid sistemele noastre energetice. Acesta este motivul pentru care sunt încântat să fiu prezent la acest eveniment alături de lideri guvernamentali şi din industrie care îşi propun să livreze în raport cu obiectivul de zero emisii nete la nivel global până în 2050, inclusiv prin utilizarea energiei nucleare.

În ceea ce priveşte România, strategiile noastre privind schimbările climatice şi energia prevăd un mix energetic bazat pe surse regenerabile şi energie nucleară pentru o Românie cu zero emisii nete”, a spus şeful statului, la Dubai, la evenimentul de lansare a Declaraţiei privind triplarea capacităţii de energie nucleară la nivel mondial.

România are experiență în domeniul energiei nucleare

El a subliniat că facilităţile energetice nucleare funcţionează în România de aproape trei decenii la standarde înalte de productivitate şi siguranţă. El a afirmat că acest fapt reprezintă o experienţă naţională consistentă în acest domeniu.

„În acelaşi timp, trebuie să facem mai mult – la nivel naţional şi global”, a adăugat preşedintele Iohannis.

Şeful statului a precizat că analizele Agenţiei pentru Energie Nucleară a OCDE arată că, la nivel global, capacitatea instalată de energie nucleară trebuie să se tripleze până în 2050 pentru ca lumea să ajungă la zero emisii nete globale până atunci.

Președintele a declarat că în acest context, România consideră că energia nucleară reprezintă o sursă stabilă de energie, contribuind la securitatea energetică și la decarbonizare. El a spus că angajamentul nostru constă în finalizarea a două noi unități CANDU la Centrala de la Cernavodă. Și în dezvoltarea și implementarea reactorilor modulari mici (SMR-uri) în România.

Referitor la această chestiune, se lucrează la o nouă tehnologie în colaborare cu partenerii din Statele Unite. Astfel, România va construi primul reactor modular mic civil bazat pe tehnologia menționată. În cadrul dezvoltării programului național de energie nucleară, țara noastră se ghidează după un set esențial de principii și priorități.

„România își propune să devină un lider regional în operațiunile și implementarea energiei nucleare, să dezvolte un centru de formare a forței de muncă și să devină un hub pentru lanțurile de aprovizionare asociate cu energia nucleară”, a subliniat Klaus Iohannis.

Preşedintele Iohannis a spus că schimbările climatice reprezintă o provocare globală şi necesită o acţiune la acest nivel.

„Numai prin acţiune coordonată şi ambiţie sporită le putem aborda în mod eficient”, a afirmat şeful statului.