Klaus Iohannis a declarat că așteaptă partidele la consultări în cursul zilei de vineri și este deschis pentru varianta alegerilor parlamentare anticipate, dacă se ajunge la un consens.

„Astăzi a câștigat Romania. Astăzi votul românilor de pe 26 mai, la referendum, a fost întru totul și pe deplin respectat. Căderea PSD e o reacție firească față de abuzurile și incompetența acestui Guvern.

Felicit PNL pentru inițiativa acestei moțiuni, pentru efortul liderilor și parlamentarilor liberali pentru găsirea susținerii absolut necesară. Felicit de asemenea și celelalte partide de Opoziție pentru îndepărtarea acestui Guvern PSD.

Am reușit sa blocăm dezastrul PSD. Mă bucur ca Opoziția s-a implicat și arată ca poate lucra împreună pentru a îndepărta acest Guvern dezastruos. Este o dovadă de maturitate politică.

Voi convoca partidele la prima rundă de consultări, maine la ora 11:00, pentru că avem nevoie urgentă de un nou Guvern. Voi asculta propunerile partidelor. Cea mai bună soluție este evident întoarcerea cât mai rapidă la votul cetățenilor, adică alegeri anticipate. Aceast lucru nu se poate decât cu un consens.

Prioritarea devine punerea în aplicare a celei mai bune soluții pentru ca românii să fie cel mai puțin afectați de această perioadă post moțiune.

De asemenea România trebuie să facă cât mai repede o propunere de Comisar European”, a declarat Președintele Klaus Iohannis.

Alianța USR-PLUS a declarat imediat după moțiune că rămâne consecventă și va cere Președintelui Iohannis, după succesul moțiunii de astăzi, să convoace negocieri în vederea alegerilor parlamentare anticipate. Alianța consideră că România are nevoie de o guvernare competentă și legitimă iar moțiunea a reprezentat doar primul pas.

În cazul în care partidele și Președintele Iohannis sunt de acord cu ce a propus USR-PLUS alegerile anticipate ar putea fi organizate cel mai tărziu în primăvara anului viitor.