Administrația Prezidențială anunță că președintele României Klaus Iohannis va participa la o reuniune extraordinară a Consiliului European cu privire la problemele de securitate din regiune. Sursa citată precizază că evenimentul este programat pentru joi, 24 februarie, la Bruxelles, reuniunea fiind convocată de Președintele Consiliului European, Charles Michel.

În ceea ce privește motivul convocării, potrivit Administrației Prezidențiale, întâlnirea va avea loc ”în contextul îngrijorărilor legate de evoluțiile recente de securitate de la granițele Ucrainei și din regiunea Mării Negre, respectiv a implicațiilor majore în urma deciziei Federației Ruse de recunoaștere a auto-proclamatei „independențe” a regiunilor separatiste ucrainene Donețk și Lugansk și a adoptării Decretului prezidențial de dislocare a trupelor armatei ruse în sprijinul separatiștilor din estul Ucrainei”.

Referitor la discuțiile care urmează să fie purtate la Bruxelles, sursa citată arată că pe ordinea de zi sunt subiecte legate de ultimele evoluții, modul de protejare a ordinii internaționale bazate pe norme și reguli, modalitatea de gestionare a relației cu Federația Rusă și responsabilizarea pentru acțiunile sale.

Klaus Iohannis, o nouă vizită la Bruxelles

În același timp, liderii europeni vor discuta și modalitățile concrete de sprijin ale Ucrainei și ale populației ucrainene.

Amintim faptul că și săptămâna trecut, șeful statului a efectuat o vizită la Bruxelles, unde a participat la mai multe evenimente. Cu această ocazie, Klaus Iohannis a declarat că România este pregătită să primească migranți din Ucraina, iar reacțiile care vor fi în urma unei invazii a Rusiei ”vor fi comune, nu va reacționa fiecare țară separat”.

Un alt aspect punctat în cadrul discuțiilor l-a reprezentat aderarea României la spațiul Schengen. În acest sens, președintele Klaus Iohannis a declarat că nu au fost astfel de discuții în cadrul întâlnirii, dar că acest pas reprezintă un ”proces foarte lung, cu foarte multe evaluări intermediare”.

”Eu nu am abandonat demersurile pentru Schengen, este un obiectiv strategic pentru noi”, a transmis Iohannis.

În același timp, președintele țării a mai spus că decizia pentru grupul de luptă NATO din România sub comanda Franței va fi luată în primăvară și că există în prezent o propunere de loc unde se vor desfășura activitățile, care nu a fost încă aprobată.

Președintele CE a condamnat acțiunile Rusiei

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a condamnat, miercuri, înaintea unui summit special al Uniunii Europene, „utilizarea forţei şi a presiunilor” de către Rusia pentru modificarea frontierelor altor ţări, în contextul acţiunilor Moscovei împotriva Ucrainei.

„Utilizarea forţei şi a presiunilor pentru modificarea frontierelor nu îşi au locul în secolul 21. Aş vrea să vă mulţumesc pentru unitatea de care aţi dat dovadă în ultimele zile, mai ales prin adoptarea rapidă a setului de sancţiuni în Consiliu. Acţiunile agresive ale Federaţiei Ruse încalcă legislaţia internaţională, integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei. De asemenea, subminează ordinea europeană în materie de securitate”, afirmă Charles Michel, conform unui comunicat vizualizat de MEDIAFAX, în invitaţia adresată liderilor europeni la summitul Consiliului European, programat joi seară la Bruxelles.

„Vom discuta despre cele mai noi evoluţii, despre modalităţile de protejare a ordinii internaţionale bazate pe reguli, despre modul de relaţionare cu Rusia, în principal pentru a o trage la răspundere pentru acţiuni, precum şi despre modalităţile de susţinere a Ucrainei şi a poporului ucrainean”, a subliniat Charles Michel.