Ionuț Stroe declară că reușita lui Iohannis la NATO ar reprezenta un mare câştig pentru România

Ionuț Stroe subliniază că preluarea șefiei NATO de către un român ar reprezenta un moment istoric pentru țară. Evenimentul ar marca și un pas important în evoluția și recunoașterea acesteia pe plan internațional.

Stroe consideră că este vorba despre un obiectiv de importanță națională, în paralel cu eforturile diplomatice susținute. El și-ar dori ca toate partidele politice să îl sprijine. În special cei care se declară pro-euroatlantici. Stroe vrea ca întreaga clasă politică să demonstreze maturitate, în concordanță cu poziția pe care România o ocupă astăzi în cadrul NATO.

„Candidatura preşedintelui Klaus Iohannis pentru funcţia de Secretar General al NATO este, în primul rând, o veste extraordinară şi un mare câştig pentru România. Şefia NATO ar reprezenta pentru noi, românii, un moment istoric, unul de maturizare şi recunoaştere. Ar fi un semn bun şi pentru întreaga noastră regiune.

România merită această funcţie ca recunoaştere a aportului pe care l-a avut în această organizaţie şi a modului în care ne-am onorat toate angajamentele”, precizat Ionuţ Stroe.

Potrivit lui, locul României în NATO a fost unul important în ultimele două decenii.

„România este un stat-reper în alianţă, care a participat activ în ultimii 20 de ani în toate misiunile la care am fost solicitaţi. (…)

România şi trupele găzduite pe teritoriul nostru supraveghează şi apără spaţiul NATO, participă la misiuni de antrenare şi pregătire, şi nu în ultimul rând, România îşi respectă angajamentele financiare.

În plus, importanţa pe care NATO ar acorda-o flancului estic transmite un mesaj puternic şi în privinţa poziţiei pe care alianţa o are în raport cu războiul şi Federaţia Rusă”, susține Stroe.

Ionuț Stroe
SURSĂ FOTO: Facebook, Ionuț Stroe

Klaus Iohannis, apreciat și respectat de țările membre NATO

Reprezentantul PNL a adăugat că președintele Klaus Iohannis este respectat și apreciat de către toate statele membre NATO, beneficiind de o vastă experiență și demonstrând în repetate rânduri că este un lider dedicat obiectivelor transatlantice și de securitate.

„Vorbim despre un obiectiv de ţară şi, pe lângă efortul diplomatic susţinut, mă aştept ca toate forţele politice să îl susţină, mai ales cei care afirmă că sunt euro-atlantici în opţiuni. Îmi doresc ca toată clasa politică să arate maturitate, pe măsura poziţiei la care România a ajuns azi în NATO”, potrivit lui Stroe.

Marți, președintele Klaus Iohannis și-a anunțat hotărârea de a candida pentru funcția de secretar general al NATO. El a motivat că această decizie este susținută de performanța României, precum și de experiența dobândită în cele două mandate prezidențiale.

El a subliniat că deține o înțelegere profundă a provocărilor pe care le are de înfruntat NATO și Europa. Totodată, Iohannis și-a reiterat angajamentul ferm față de valorile și obiectivele care stau la baza Alianței.

Declarația președintelui Iohannis vine la scurt timp după ce s-a aflat că România și-a informat partenerii din NATO despre intenția sa de a-l propune pe Klaus Iohannis pentru poziția de secretar-general al Alianței.

Acest anunț are loc în contextul în care Mark Rutte, prim-ministrul olandez demisionar, este puternic susținut pentru a-l înlocui pe Jens Stoltenberg în fruntea NATO.