Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut o declarație de presă în care spune că va avea loc o întâlnire cu secretarul general al ONU, subliniind că în cadrul discuțiilor se va vorbi despre teme care preocupă pe toată lumea.

”Sărut mâna, bună ziua! Începem, peste câteva minute, Consiliul European de primăvară cu o agendă foarte bogată. Chiar la început, acum, avem o întâlnire cu cu secretarul general ONU. Vom discuta chestiunea care ne preocupă pe toți – războiul din Ucraina, cum poate fi ajutată Ucraina, cum poate fi prevenită criza alimentară globală. Acestea sunt temele cele mai importante, în prima parte. Eu voi reitera ce am mai spus și lucrul în care cred, noi trebuie să fim uniți de partea Ucrainei, trebuie să fim solidari cu Ucraina, trebuie să ajutăm Ucraina cu tot ce putem. Este foarte important ca Ucraina să aibă o poziție puternică și noi putem să facem multe lucruri.

De exemplu, România, știți bine, a ajutat Ucraina din prima zi, și pe ucrainienii care au venit în România și pe cei care au rămas în Ucraina. Am construit un sistem de logistică care a permis exportul cerealelor ucrainiene, peste jumătate din exportul lor s-a realizat prin căile logistice din România. Vom discuta, sigur, și alte aspecte legate de aceste circumstanțe. Consiliul propriu-zis va continua cu teme extrem de importante legate de economie, de piața unică, de competitivitate”, spune șeful statului.

Republica Moldova va primi un ajutor suplimentar consistent

Pe fond, șeful statului a mai spus că vor exista discuții și cu privire la dezindustrializarea Europei, precizând că se vor căuta cele mai bune metode în acest sens.

În plus, a mai spus Klaus Iohannis, Republica Moldova va primi un ajutor suplimentar a cărei valoare nu poate fi trecută cu vederea.

”Vom discuta care vor fi cele mai bune metode pentru a preveni dezindustrializarea Europei, deci pentru a permite industriilor performante să rămână în Europa. Vom discuta despre energie, cum putem să prevenim acele creșteri complet contraproductive de prețuri la energie, cum putem să asigurăm carburanții pentru iarna care va veni, atât gaz, cât și petrol.

Iar un punct special pe care l-aș menționa, în concluzii, noi am reușit, colegele și colegii noștri s-au implicat foarte mult, am reușit să includem un pasaj relevant pentru Moldova. Moldova va primi un ajutor suplimentar consistent, un sprijin din partea Uniunii Europene și acest lucru credem că este foarte important pentru Moldova, evident, dar și pentru noi și pentru toată Europa, fiindcă este inadmisibil să lăsăm Moldova pradă unor dezinformări, unor atacuri hibride și unor amenințări verbale din partea Rusiei. Acest lucru nu poate să rămână așa. În măsura în care doriți, putem să intrăm în detaliile acestor chestiuni”, mai spune Klaus Iohannis.

România a fost de acord cu mecanismul comun de achiziție de muniție

Întrebat care este valoarea totală a achizițiilor de stocuri de muniție proprii, dar și pentru Ucraina, președintele Klaus Iohannis a declarat că ”România de principiu a fost de acord cu acest proiect. Este o abordare europeană, nu este o abordare națională și noi o sprijinim. Ea este gândită să se desfășoare cu bani europeni, deci cu finanțare europeană, și printr-o agenție europeană, deci nu se țintește achiziție de tip național. Şi noi credem că este o abordare foarte bună, de aceea suntem de acord cu ea”.

România, un stat construit pe valori și principii

Klaus Iohannis a precizat că țara noastră este un stat construit pe valori și principii, după ce a fost întrebat dacă discursul pro-rus pe care îl au unii români se datorează faptului că autoritățile din România comunică mai puțin pe acest subiect, ca să fie clar pentru toată lumea cât de periculos este ce face Rusia în Ucraina.

”Cred că este foarte important să vedem ce vrem noi să facem ca și stat. România este un stat care este construit pe valori și principii. Noi sprijinim Ucraina, fiindcă așa este corect. Noi nu putem să trecem peste faptul că Rusia a încălcat toate normele internaționale, Rusia a atacat un stat independent și încearcă să acapareze părți din Ucraina. Asta nu se poate și nu poate fi acceptat. Pe de altă parte, sigur, orice război creează un stres major și cu cât ești mai aproape de război, cu atât stresul este mai mare. E foarte ușor de înțeles de ce românii își doresc pace.

Cu toții ne dorim pace, însă pacea nu poate fi obținută cu orice cedare. Dacă în acest război se cedează prea ușor, toată arhitectura internațională va dispărea; și va dispărea, fiindcă atunci și alții vor crede că este posibil să acapareze teritorii sau chiar state mai mici și mai slabe din punct de vedere militar. Trebuie să vedem întreaga imagine, arhitectura internațională. Echilibrul global pe care l-am construit cu multe sacrificii și foarte greu după Al Doilea Război Mondial este destinat unui echilibru rezonabil, uman, corect. Toată lumea are dreptul să trăiască, și indivizii, și statele.

Nu poate fi acceptat ca un stat mare și puternic să facă ce vrea pe glob. Şi de aceea suntem de partea Ucrainei. Condițiile în care se poate negocia pacea vor fi găsite de cei implicați. Nu poate nimeni peste capul ucrainenilor să înceapă să spună cum se negociază pacea. Asta trebuie să facă ucrainenii și rușii trebuie să o accepte. Cam aici suntem. Iar ajutorul pe care îl dăm Ucrainei îl dăm fiindcă suntem convinși că așa este corect și așa trebuie să procedăm ca Ucraina să-și poată manifesta dreptul la libertate, la suveranitate, la integritatea granițelor”, spune șeful statului.