Klaus Iohannis, după summit-ul NATO: Securitatea României este mai bine asigurată

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că a participat la summit-ul NATO care are implicații majore pentru români. El a subliniat că summit-ul de luni a fost unul ”al deciziilor vizionare”. Șeful statului a declarat că au fost stabilite direcțiile pentru următorii zece ani.

”Deciziile de continuare de consolidare de descurajare și apărare, întărirea sprijinului, creșterea rezilienței și menținerea avansului tehnologic au făcut ca NATO să fie pregătită să-și apere cetățenii.”, spune președintele.

Iohannis a mai spus că ne-am atins obiectivele pentru acest summit, datorită interacțiunilor și formatelor regionale de dialog, subliniind că se referă la formatul B9.

Securitatea României este mai bine asigurată

Președintele României a declarat, mai apoi, că securitatea României și a cetățenilor este mai bine asigurată.

„In interventia mea din timpul summitului si in contactele cu omologii mei am spus ca Romania a activat constant ca aliat responsabil si activ, implicat in toate eforturile de aparare a securitatii spatiului euroatlantic.

Am atins pragul de 2% din PIB pentru aparare si vom continua sa investim in mod consistent in aparare. Am aratat ca Romania a fost si va ramane un aliat de incredere care intelege ca succesul aliantei depinde de modul in care fiecare isi indeplineste obligatiile care ii revin.

La finalul summit-ului pot spune cu certitudine ca securitatea Romaniei si a cetatenilor ei este mai bine asigurata”, a declarat seful statului.

El a mai spus că deciziile luate la summit răspund intereselor de securitate ale românilor, subliniind datorită căror factori s-a ajuns la atingerea obiectivelor.

”Subliniez că deciziile de astăzi răspund intereselor de securitate ale României, iar prin rezultatele obţinute ne-am atins obiectivele majore, fixate pentru acest summit.

Atingerea acestor obiective este datorată şi interacţiunilor şi coordonării României cu ceilalţi aliaţi, precum şi valorificării formatelor regionale de dialog şi cooperare – mă refer aici la summitul formatului Bucureşti, aşa-numitul B9, la care au participat preşedintele Biden, care şi astăzi, în discursul său, s-a exprimat apreciativ la adresa formatului şi a summitului, şi secretarul general al NATO, pe care l-am găzduit pe 10 mai, dar şi la Reuniunea Trilateralei România-Polonia-Turcia, la nivelul miniştrilor afacerilor externe, care a avut loc în această primăvară în Bucureşti.”, spune Iohannis.

Care sunt rezultatele summit-ului

Iohannis a precizat că rezultatele summitului de interes pentru obiectivele de securtate ale României sunt continuarea consolidării posturii NATO prin descurajare și apărare.

”Am evidenţiat în acest sens că apărarea colectivă rămâne piatra de temelie a NATO. Alături de ceilalţi lideri aliaţi, am salutat progresele notabile în asigurarea unei posturi credibile şi eficiente şi am încurajat continuarea eforturilor în acest sens. Am evidenţiat necesitatea ca procesul de consolidare a posturii Alianţei de descurajare şi apărare să vizeze cu precădere Flancul Estic ca întreg, în mod coerent, cu atenţie specială pentru evoluţiile de securitate de la Marea Neagră. Alianţa trebuie să dispună de forţele, structurile şi capabilităţile necesare pentru a răspunde eficient ameninţărilor cu care ne confruntăm în regiune.”, a declarat șeful statului.