Acesta este convins că problema principală a politicii externe a SUA nu este atât controlul piețelor și resurselor naturale ale Etiopiei, cât suveranitatea etiopiană în fața hegemonie militare a SUA /NATO, potrivit Blackstarnews.

Probleme mari pentru SUA

„Cred că problema pentru SUA, Marea Britanie și restul țărilor NATO este că nu pot controla Etiopia. Și nu le place asta. Înseamnă că guvernul american nu poate controla ceea ce presupune pacea. Eritreea a refuzat să participe la AFRICOM sau să permită puterilor occidentale să intre pe pământul său.

Baza de comandă AFRICOM se află în Cornul Africii, în Djibouti și aproape orice putere occidentală poate opera din această bază, dar nu și în Eritreea, care se învecinează atât cu Etiopia, cât și cu Djibouti. Acest lucru supără unele dintre puterile coloniale anterioare, precum și America”, afirmă activistul etiopian.

El susține că acordul colectiv de pace dintre Etiopia, Eritreea și Somalia este un lucru bun, indiferent dacă liderii lor actuali sunt agreați sau nu de Occident. Probabil, explică el, Statele Unite în mod special, nu vor să vadă cum trei națiuni din Cornul Africii se unesc pentru a stabili o cale independentă.

„Comportamentul secretarului de Stat Anthony Blinken și al acestui tip, Jeffrey Feltman, noul trimis special al SUA în Cornul Africii, confirmă acest lucru”, declară Benyam Kitaw. El acuză faptul că, în timp ce vorbește despre democrație, America ajunge să comită greșeli mari, amintind exemplele cele mai bune: Siria și Irak.

Explicaţii pentru sancţiunile la adresa Etiopiei

Activistul a comentat și decizia SUA de a institui sancţiuni Etiopiei legate de conflictul armat din regiunea Tigray. Biden a condamnat încălcările „inacceptabile” ale drepturilor omului în Tigray şi a cerut încetarea imediată a focului în această provincie din nordul Etiopiei.

”Sancțiunile nu vor afecta semnificativ poporul etiopian comun. Ele vizează membrii guvernului etiopian”, a spus Kitaw.

Activistul etiopian a adăugat că, dacă Statele Unite vor invada Etiopia, prin Egipt sau printr-o forță NATO sau orice altceva, „nu va fi așa cum cred”. „Va fi foarte urât. Și etiopienii se vor apăra, deoarece se bucură de o lungă istorie a suveranității și independenței”.

„Americanii au acordat deja Egiptului mai mult ajutor militar. Ar fi mai ușor pentru diplomația americană să folosească un fel de forță condusă de Egipt, pentru a impune ceea ce vrea, decât să intre la noi cu bocancii.

Pare foarte clar că SUA nu vrea ca poporul etiopian sau eritreean, sau oricare dintre popoarele din Cornul Africii, să fie cu adevărat suverane”, a conchis activistul.