De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis a salutat prezenţa comisarului european în România în această zi cu o semnificaţie aparte, la un an de la debutul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, reiterând cu această ocazie necesitatea continuării sprijinirii Ucrainei şi a populaţiei greu afectate de război, salutând efortul comun, coordonat, în plan european, mai arată comunicatul de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

Șeful statului a apreciat cooperarea excelentă cu Comisia Europeană în domeniul protecţiei civile și a evidenţiat, în acest sens, înfiinţarea primului stoc de medicamente RescEU în ţara noastră în timpul pandemiei de COVID-19, precum şi a Hub-ului umanitar de la Suceava în sprijinul Ucrainei, în 2022, se arată în comunicatul transmis de Administrația Prezidențială.

România susține extinderea Mecanismului de protecție civilă

Președintele Klaus Iohannis a accentuat faptul că acțiunea comună a statelor membre UE prin intermediul Mecanismului de protecție civilă al UE a reflectat în mod clar solidaritatea și capacitatea Uniunii de a oferi ajutor concret cetățenilor europeni și partenerilor internaționali.

În acest sens, Președintele României a arătat că țara noastră susține extinderea Mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene, întrucât acesta s-a dovedit esențial în răspunsul comun de gestionare a crizelor exprimând speranța ca în viitor Ucraina și Republica Moldova să facă parte din acest mecanism, a mai transmis Administrația Prezidențială.

Totodată, acesta a reiterat acţiunile cuprinzătoare întreprinse de România în domeniul ajutorului umanitar, atât în ceea ce priveşte gestionarea situaţiei generate de agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, cât şi a urmărilor devastatoare ale cutremurelor care au avut loc recent în Turcia şi Siria, ceea ce arată contribuţia activă a României la eforturile comune de la nivelul Uniunii Europene de a oferi ajutor.

Nu în ultimul rând, Preşedintele României s-a pronunțat pentru crearea cu prioritate la nivelul UE a unei capacități specifice pentru lupta împotriva efectelor schimbărilor climatice, care să crească reziliența Uniunii Europene în acest domeniu, ținând cont de faptul că mai multe state membre UE s-au confruntat cu dezastre în ultimii ani, se mai arată în comunicat.

Janez Lenarčič a lăudat România pentru ajutorul acordat Ucrainei, Turciei și Siriei

La rândul său, comisarul european Janez Lenarčič a felicitat România pentru contribuția semnificativă și reacțiile rapide în ceea ce privește răspunsul la solicitările venite în cadrul mecanismului european de protecție civilă, amintind atât acordarea de ajutor imediat refugiaților ucraineni, cât şi, recent, Turciei şi Siriei în urma cutremurelor catastrofale, dar și în caz de incendii sau inundații.

Acesta a subliniat că România este foarte bine pregătită, cu un profil puternic la nivel european în domeniul protecţiei civile, apreciind excelenta cooperare cu autorităţile române în acest domeniu, a mai transmis Administrația Prezidențială.

De asemenea, referindu-se la Comunicarea recentă a Comisiei Europene cu privire la obiectivele UE de reziliență la dezastre, comisarul Janez Lenarčič a arătat că aceasta este menită să sprijine acțiunile de prevenire și pregătire în cazul dezastrelor şi să îmbunătățească capacitatea Uniunii de a face față acestora într-un mod cuprinzător. Comisarul european a salutat implicarea Președintelui României în sprijinirea eforturilor de consolidare a capacității de răspuns la nivel european în ceea ce privește dezastrele generate de schimbările climatice.