Klaus Iohannis, discuții cu președintele Consiliului European

Preşedintele Klaus Iohannis a participat, marţi, la videoconferinţa cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi un grup de lideri europeni, în pregătirea reuniunii extraordinare a Consiliului European care va avea loc joi şi vineri la Bruxelles.

„Reuniunea din această săptămână a Consiliului European va aborda aspecte importante pentru UE. În cadrul reuniunii pregătitoare de astăzi, găzduită de preşedintele Consiliului European, ne-am axat pe sprijinul acordat Ucrainei pe toate dimensiunile, pe consolidarea competitivităţii economiei Uniunii Europene şi pe punerea în aplicare a unor măsuri concrete de combatere a migraţiei ilegale”, a scris şeful statului, marţi, pe Twitter.

Consiliul European se va reuni la Bruxelles într-un summit extraordinar pentru a discuta despre agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei, situaţia economică din UE şi migraţie.

România și Bulgaria vor să adere anul acesta

De asemenea, amintim că premierul Nicolae Ciucă a avut, marţi, o convorbire în format videoconferinţă cu premierul Republicii Bulgaria, Galab Donev, în cadrul căreia discuţia s-a axat pe avansarea proiectelor de conectivitate, confirmate în întâlniri precedente la nivelul Guvernelor de la Bucureşti şi Sofia, dar şi pe subiectul aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen.

Premierii Ciucă şi Donev au reconfirmat interesul comun al României şi Bulgariei de a adera la Spaţiul Schengen în cursul acestui an, apreciind importanţa menţinerii bunei cooperări şi coordonări în plan bilateral şi european.

„În acest context, a fost subliniată necesitatea de a sprijini soluţii europene pentru continuarea combaterii migraţiei ilegale şi protejarea frontierelor externe ale Uniunii Europene”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Acțiune în justiție împotriva Consiliului European

În același timp, europarlamentarul Eugen Tomac a anunțat că a decis, în calitatea de deputat în Parlamentul European, să deschidă o acţiune împotriva Consiliului UE, la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), în legătură cu neacceptarea României de a deveni membră a spaţiului Schengen la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) din 8 decembrie 2022.

El a explicat că acţiunea sa nu opreşte procesul de negociere a României cu Austria şi nici al Bulgariei cu Olanda. ”El doar va scoate în evidenţă lipsa de loialitate a unor guverne şi instituţii europene faţă de Tratat şi legislaţia europeană” şi, consideră el, ”va obliga Consiliul Uniunii Europene să adopte decizia corectă de acces al României şi Bulgariei în spaţiul Schengen, proces amânat nejustificat de mai bine de 12 ani”.