Klaus Iohannis nu vrea să se implice în controversa comasării alegerilor

Președintele Klaus Iohannis consideră că o soluție viabilă ar fi să se comaseze alegerile europarlamentare cu cele locale. El argumentează spunând că gestionarea a patru scrutine electorale într-un interval de jumătate de an reprezintă o sarcină dificilă.

Cu toate acestea, Iohannis susține că nu este rolul președintelui României să negocieze pe astfel de probleme.

„Eu știu că există o discuție în coaliția de guvernare pentru a găsi soluția. Discuția este legitimă, fiindcă patru rânduri de alegeri în jumătate de an este foarte greu de gestionat și atunci ar fi o soluție ca anumite alegeri să fie comasate pentru a avea efectiv mai puține rânduri de alegeri.

Cum va gestiona Coaliția aceste chestiuni vom vedea, nu este treaba președintelui să se implice în negocierile Coliției de guvernare pentru astfel de chestiuni”, a declarat șeful statului.

 

Nicolae Ciucă este de părere că ideea merită să fie luată în calcul

Liderul PNL a indicat inițial că conceptul se concentra pe combinarea alegerilor locale cu primul tur al alegerilor prezidențiale. Cu toate acestea, pe parcurs, a fost avansată și sugestia de a uni alegerile locale cu cele europarlamentare. Ciucă a admis că această propunere nu este generată de PNL. El a subliniat că este o idee demnă de atenție și analiză.

Referitor la posibilitatea de a uni alegerile locale cu cele europarlamentare, el a evidențiat că există o coerență în ceea ce privește valorile și beneficiile aduse comunităților locale de către Uniunea Europeană.

„Acum, dacă privim şi analizăm care ar fi argumentele, putem să spunem că, atunci când vorbim de locale cu prezidenţiale, oamenii se duc la urne să aleagă persoanele, în comună să aleagă primarul, în municipiu şi aşa mai departe, deci este vorba de o alegere a unei persoane şi am zis că acelaşi lucru se întâmplă şi la nivelul preşedintelui, aleg persoana pentru a ocupa cea mai înaltă funcţie din stat.

Aici era şi logica politică şi electorală”, a precizat Ciucă, pentru Antena 3.

Alegerile europarlamentare vor avea loc pe 9 iunie, diaspora ar putea vota două zile

Rareș Bogdan a adus în discuție o propunere semnificativă în cadrul ședinței Biroului Politic Național al PNL.

Conform informațiilor obținute de la surse din cadrul Capital, el a sugerat introducerea unor condiții speciale pentru românii din diaspora în cadrul alegerilor europarlamentare programate pentru 9 iunie 2024. Mai exact, ei vor putea vota timp de două zile.

Propunerea a fost acceptată în unanimitate de PNL.

„Am discutat cu echipa noastră de juriști din grupurile parlamentare, au analizat acest proiect de comasare, nu este nevoie de nicio modificare legislativă. Nu există niciun fel de piedică, de limitare legislativă.

Singura lege care trebuie modificată este legea Codului Administrativ care oricum trebuie modificata pentru că acolo s-au produs niște decalaje în urma alegerilor din perioada de pandemie, atunci când validarea primarilor și a consilierilor locali s-a produs cu o anumită întârziere, ca atare că se comasează, că nu se comasează, Codul Administrativ va fi modificat oricum”, a transmis şi Nicolae Ciucă după şedinţa PNL.