Ilie Bolojan a devenit președinte interimar al României, după ce Klaus Iohannis a plecat la căsuța din Sibiu unde își pune la punct dosarul pentru pensionare.
Lider al liberalilor, omul care a transformat Oradea în mandatele de primar și șef al Consiliului Județean, Bolojan a fost lăudat de unii, criticat de alții. Sau înjurat, după modernul obicei al dreptului la exprimare pe rețelele sociale, scrie Simona Ionescu într-un editorial pe evz.ro.
Eu l-am perceput mereu ca pe un om echilibrat, sosit la Cotroceni într-un moment de maximă tensiune în societate. Fostul președinte Iohannis „s-a dat plecat” destul de greu, deși foștii adulatori din presă îi arătau în fiecare zi ușa și drumul spre Sibiu, certându-l că încalcă Constituția zăbovind la cârma țării. Într-un final a plecat. Prin demisie. Este singurul președinte demisionar al României.
Când a plecat ne-a cam dat cu tifla. Enervantă situație. Vă amintiți cât entuziasm a existat la alegerea sa ca președinte al Românie, în decembrie 2014 sau cum s-a stat la cozi imense ca să i se cumpere cartea autobiografică?
Dar de despărțirea președintelui Iohannis de poporul român, vă amintiți? Am să v-o descriu, pentru că am căutat special „spiciul” lui după ce l-am ascultat ieri pe Ilie Bolojan, când și-a încheiat mandatul de președinte interimar.
Favoarea și nervii președintelui Iohannis
Ziua în care Klaus Iohannis a părăsit Palatul Cotroceni -12 februarie 2025 – a fost marcată de nervii, de frustrare și tupeu, căci despre Onoare și de Corectitudine pentru cei care l-au ales două mandate nu poate fi vorba, în accepțiunea mea.
„Pentru a scuti România și pe cetățenii români de această criză, de această evoluție inutilă și negativă, demisionez din funcția de președinte al României. Voi pleca din funcție poimâine, 12 februarie. Dumnezeu să binecuvânteze România!”, a spus Iohannis, într-o declarație susținută la Palatul Cotroceni prin care își anunța plecarea.
Ne-a făcut o favoare, mai pe șleau.
Pe 12 februarie, Iohannis l-a întâmpinat pe Ilie Bolojan în holul Palatului. Ceremonia de predare – primire a mandatului a durat în jur de 30 de minute. Românilor nu le-a mai spus nimic, doar lui Bolojan i-a adresat un ultim mesaj: „Mult succes! Să aveţi grijă de România!”.
Apoi s-a urcat în mașină și a plecat, fără să stea nici la momentul onorului gărzii militare. Dispreț chiar și față de succesorul său liberal, Ilie Bolojan.
„Să moară mama, prost l-ați ales pe Iohannis!”, mi-ar spune un tânăr de azi, care a votat pentru prima oară la alegerile prezidențiale.
Onoarea unui președinte
Despre începutul său la Palatul Cotroceni ca președinte interimar, Ilie Bolojan l-a caracterizat în câteva cuvinte, în discursul său de ieri, de la plecare. A preluat mandatul „în condiții dificile”, cu „o cotă scăzută” de încredere în Administrația Prezidențială la acel moment.
„Veneam după anularea alegerilor prezidenţiale, de la sfârşitul anului trecut, într-un climat de tensiuni sociale, iar mandatul a fost derulat tot în condiţii destul de dificile. O autoritate scăzută, aşa cum ştiţi, pe care o are un preşedinte interimar, pentru că nu are milioanele de voturi în spate şi durata de mandat.
De asemenea, într-o perioadă de precampanie şi campanie electorală, în care, orice faci, lucrurile sunt interpretate într-o cheie electorală. De asemenea, în condiţii de turbulenţe în politica internaţională: de la războiul din Ucraina, de la dialogul inconstant între SUA şi UE – tarife, alte abordări”, a punctat Ilie Bolojan.
Curând, Bolojan se va întoarce la Senat să-și reia funcția de președinte. Apoi, poate va fi premier, cum și-ar dori președintele Nicușor Dan. Oriunde ar fi, cred că-și va desfășura activitatea cu aceeași demnitate, pusă în slujba poporului care l-a ales în toți acești ani de alegeri locale și parlamentare.
Mi-a rămas în conștiință mesajul lui de rămas bun, cuvântul lui de onoare, la fel cum am în minte imaginea cu președintele Traian Băsescu atunci când a sărutat drapelul României la plecarea de la Cotroceni.
„Un mare mulțumesc cetățenilor României pentru că fiecare, acolo unde este și care își face datoria, duce această țară pe umerii lui, iar pentru mine a fost o mare onoare să fiu în serviciul României, la Cotroceni, timp de 100 de zile.”, a spus șeful interimar al statului.