Alegerile prezidențiale din România, în atenția presei internaționale

Alegerile prezidențiale din România au captat atenția presei internaționale, care le-a abordat ca pe „breaking news” și le-a urmărit în timp real prin relatări de tip „live text”. Agenția Bloomberg a evidențiat faptul că Nicușor Dan a „zdrobit ambiţiile unui susţinător al lui Donald Trump”.

Publicațiile internaționale de renume au urmărit campania electorală din România prezentând-o ca pe o confruntare între o viziune suveranistă, inspirată de mișcarea MAGA a lui Donald Trump, și valorile promovate de Uniunea Europeană, într-un context marcat de un vot de sancționare a partidelor tradiționale.

The Economist: Ambii candidați sunt percepuți ca fiind antisistem

Potrivit The Economist, Nicușor Dan a câștigat majoritatea voturilor alegătorilor care nu l-au susținut pe George Simion, iar diferența dintre cei doi s-a redus considerabil după o dezbatere televizată pe care Dan a fost considerat învingător de către majoritatea observatorilor.

Ulterior, Simion nu a mai participat la alte dezbateri, iar în final, Dan s-a impus cu ușurință. La miezul nopții, pe 18 mai, autoritățile electorale din România au anunțat că Nicușor Dan a obținut 54% din voturi, iar Simion 46%.

Sursa citată mai precizează că prezența la vot a fost una record, iar diaspora, care numără peste 4 milioane de români, nu l-a susținut majoritar pe Simion.

Competiția electorală a fost văzută ca o reacție împotriva decadelor de guvernare coruptă a clasei politice românești. Nici Dan, nici Simion nu fac parte din cele două partide tradiționale aflate la putere – Partidul Social Democrat (PSD) și Partidul Național Liberal (PNL) – care au condus România în mare parte după perioada comunistă.

Amândoi erau percepuți ca pretendenți antisistem, însă în moduri diferite: unul se prezenta drept un reformator independent, promotor al bunei guvernări, în timp ce celălalt era un naționalist creștin și susținător declarat al ideologiei MAGA.

Noul guvern va avea de gestionat o situație financiară dificilă

Revista financiară britanică mai subliniază că noul guvern va trebui să gestioneze o situație fiscală dificilă. Deficitul bugetar al României în 2024 a depășit 9% din PIB, fiind cel mai ridicat din Uniunea Europeană. Guvernele de centru care au condus țara din 2021, al căror sprijin popular a scăzut semnificativ în timpul pandemiei, au încercat să-și recâștige popularitatea prin majorarea pensiilor și salariilor din sectorul public.

Această măsură a contribuit la creșterea inflației, care a devenit cea mai ridicată din UE în primele luni ale anului 2024, atingând o rată anuală de 5,1% în martie, comparativ cu media europeană de 2,5%.

Bugetul guvernului precedent pentru 2025 prevede creșteri de taxe și reduceri ale cheltuielilor, însă se estimează că deficitul va scădea doar până la un nivel încă considerat prea ridicat, de 7,5% din PIB. Investitorii manifestă scepticism față de datoria publică a României. Randamentul obligațiunilor pe zece ani a atins 8% în ziua de vineri dinaintea alegerilor, fiind cu 5,4 puncte procentuale mai mare decât cel al obligațiunilor germane. Ratingul de credit al țării este BBB-, cu o singură treaptă peste categoria junk, mai scrie The Economist.

The New York Times: Un centrist a învins un candidat de extremă dreaptă

Publicația americană relatează că Nicuşor Dan, primar centrist și fost profesor de matematică, a câştigat duminică alegerile prezidenţiale din România, învingând un candidat de extremă dreapta, aliat al preşedintelui Trump și opozant al ajutorului militar acordat Ucrainei.

Cu peste 98% din voturi numărate, rezultatele preliminare oficiale arătau că Nicuşor Dan, în vârstă de 55 de ani și primarul Bucureștiului, a obţinut 54% din sufragii în turul doi al alegerilor prezidenţiale. Contracandidatul său, George Simion, naţionalist și admirator fervent al lui Trump, considerat pe scară largă principalul competitor, a obţinut doar 46%.

„Noi suntem câştigătorii clari ai acestor alegeri”, le-a spus Simion susţinătorilor săi în timp ce începea numărătoarea voturilor.

El a făcut apel la proteste naţionale dacă rezultatul final îl va declara învins, acuzând o încercare de „a fura victoria poporului român”.

NYT subliniază că victoria lui Dan va linişti probabil temerile în Europa legate de faptul că România, care se învecinează cu Ucraina şi are un rol crucial în apărarea flancului estic al NATO împotriva Rusiei, ar putea urma exemplul Ungariei şi Slovaciei, opozante ale ajutorului pentru Ucraina şi favorabile apropierii de Moscova.

Totuși, această victorie este probabil să stârnească nemulțumirea taberei naționaliste din România și a susținătorilor săi din străinătate, inclusiv vicepreședintele JD Vance, intensificând astfel acuzațiile privind fraude în sistemul electoral. Anul trecut, o instanță din România a dispus anularea alegerilor prezidențiale în ultimul moment, în contextul în care un candidat ultranaționalist părea să aibă șanse mari de câștig.

Bloomberg: Nicușor Dan zdrobește ambițiile unui susținător al lui Donald Trump

Agenția americană Bloomberg a relatat că primarul centrist al Bucureștiului a câștigat duminică turul al doilea al alegerilor prezidențiale din România, „zdrobind ambițiile unui susținător al lui Donald Trump, de extremă dreapta”, într-un moment în care alegătorii s-au mobilizat masiv pentru a garanta că țara de la Marea Neagră își menține parcursul pro-european.

Bloomberg subliniază că victoria categorică a fost susținută de cea mai ridicată prezență la vot înregistrată în România în ultimii 25 de ani, oprind astfel ascensiunea unui candidat care adoptase politica promovată de Trump.

Agenția notează că Nicușor Dan, „un fost activist care are un doctorat în matematică la Sorbona din Paris”, a valorificat imaginea unui lider echilibrat, pe fondul temerilor alegătorilor că o eventuală victorie a extremei drepte ar putea afecta negativ țara și economia acesteia.

Bloomberg mai arată că turul al doilea desfășurat duminică a reprezentat punctul culminant al unor luni marcate de tensiuni, fiind considerat cea mai serioasă criză politică din România de la căderea regimului comunist al lui Nicolae Ceaușescu în 1989.

Guvernul României, avertisment privind o campanie coordonată pe rețelele sociale

În același context, Guvernul României a avertizat cu privire la o campanie coordonată pe rețelele sociale, menită să submineze încrederea în procesul electoral, prin contestarea procedurilor de vot din afara țării. Totuși, Ministerul Afacerilor Externe a transmis duminică, printr-un comunicat, că nu au fost semnalate „probleme semnificative”, cu excepția unor cazuri izolate.

Nicușor Dan a devenit cunoscut încă din adolescență, după ce a câștigat de două ori Olimpiada Internațională de Matematică. Ulterior, s-a remarcat printr-o campanie împotriva corupției și, în anul 2000, a obținut victoria în alegerile pentru conducerea Primăriei Capitalei, oraș în care se implicase activ, protestând împotriva dezvoltărilor imobiliare necontrolate.

În calitate de viitor președinte al României, principala provocare cu care se va confrunta va fi stabilizarea economiei naționale, evaluată la 380 de miliarde de dolari, afectată de instabilitatea politică din ultima perioadă. Nicușor Dan a declarat că va susține un guvern pro-european, pentru a facilita obținerea unei majorități în Parlament.

Politico: Frații Tate nu au salutat succesul lui Nicușor Dan

Publicația Politico a relatat că liderii europeni din partidele tradiționale s-au grăbit să-l felicite pe Nicușor Dan pentru victoria sa surprinzătoare în alegerile prezidențiale, în timp ce susținătorii de dreapta ai lui George Simion au reacționat cu dezamăgire față de rezultatul scrutinului.

Totuși, Politico a observat că nu toți au salutat succesul lui Dan.

„Ei bine, România, am avut o perioadă bună. Mulţumim pentru amintirile plăcute”, a declarat Tristan Tate, fratele influencerului Andrew Tate, cunoscut pentru controversa sa.

Cei doi frați, care locuiesc de mai mulți ani în România, sunt anchetați pentru trafic de persoane, amintește publicația.

Într-un articol separat, Politico subliniază că decizia lui Simion de a accepta înfrângerea pare să atenueze temerile privind posibile tulburări post-electorale în România.

Le Figaro: Nicușor Dan, matematicianul strălucit devenit președinte

Publicația franceză a relatat că Nicușor Dan, descris drept „matematicianul strălucit”, a câștigat alegerile prezidențiale din România desfășurate duminică, după ce și-a construit notorietatea prin lupta împotriva corupției din București.

În vârstă de 55 de ani, Nicușor Dan a decis să candideze în urma „șocului” din 24 noiembrie, când alegerile au fost dominate de un candidat de extremă dreapta, o evoluție neașteptată, urmată de anularea scrutinului din cauza suspiciunilor de ingerință rusă.

„Vrem schimbare”, a declarat el în fața susţinătorilor săi săptămâna trecută.

„Mai avem încă un mic pas de făcut până când vom avea în sfârşit autorităţi capabile să construim împreună România la care visăm”.

Le Figaro îl descrie pe Nicușor Dan ca fiind „omul schimbării”, cu o singură excepție: politica externă, unde sprijinul său pentru Kiev este ferm, la fel ca și angajamentul său față de Europa. Publicația franceză subliniază că această poziție pro-europeană a fost una dintre cărțile câștigătoare ale lui Dan în lupta cu „izolaționistul” George Simion.

Le Figaro trece în revistă și parcursul politic al lui Nicușor Dan: în 2016 a fondat partidul USR, din care a plecat ulterior „în urma unui dezacord pentru că a preferat să nu ia atitudine față de problemele LGBT+”. În 2020, după două încercări eșuate, a reușit să devină primar al Capitalei.

Publicația notează și criticile care i-au fost aduse, inclusiv ironii pe TikTok la adresa discursului său ezitant și a lipsei de aplomb. Deși recunoaște că nu este „un mare comunicator”, Nicușor Dan susține că a progresat în timp, în ciuda firii sale rezervate.

„Este mai mult un manager, dar este într-adevăr un tip onest” care va menţine România „pe drumul cel bun”, a afirmat politologul Sorin Cucerai.

Euronews: Miza nu a fost niciodată atât de mare în istoria postcomunistă

Euronews remarcă faptul că alegerile prezidențiale de duminică au reprezentat cel mai important moment electoral din istoria postcomunistă a României. Românii au fost chemați la urne într-un tur decisiv, marcat de o polarizare profundă, în care centristul Nicușor Dan s-a confruntat cu candidatul naționalist George Simion.

Românii au optat pentru menținerea direcției pro-occidentale a țării, participând în număr record la vot și susținându-l pe primarul Bucureștiului, Nicușor Dan, în detrimentul curentelor naționaliste promovate de George Simion și aliatul său, Călin Georgescu.

Cu toate acestea, adâncile falii din societatea românească rămân o realitate, iar președintele ales, Nicușor Dan, are în față o misiune dificilă: reunificarea națiunii și gestionarea crizei economice care planează asupra țării.

Corriere della sera: Nicușor Dan, revenire surprinzătoare

Primarul pro-european al Bucureștiului a reușit ceea ce numeroși analiști au descris drept un adevărat miracol electoral: a inversat complet rezultatul din primul tur, în care suveranistul George Simion obținuse un avantaj considerabil, dublându-i voturile. Contrar așteptărilor care anticipau o cursă foarte strânsă, victoria nu a fost deloc la limită.

Imediat după publicarea primului exit poll — care s-a dovedit corect, deși nu includea voturile din diaspora — atmosfera a devenit aproape suprarealistă.

De o parte, încurajat de cifrele favorabile, Nicușor Dan a sărbătorit entuziast în fața susținătorilor săi.

„Astăzi a câştigat o comunitate de români care doreşte o schimbare profundă, care doreşte reducerea corupţiei, care doreşte o societate a dialogului, nu a urii”, a declarat el.

„Există o comunitate care a pierdut alegerile. O comunitate care, pe bună dreptate, este indignată de modul în care a fost condusă politica până acum în România. Este datoria noastră să convingem aceste persoane că soluţia este reforma sistemului judiciar şi a administraţiei: trebuie să luptăm pentru o singură Românie, nu pentru două. De mâine, împreună, vom începe reconstrucţia ţării noastre”, a adăugat Nicuşor Dan.

Oamenii au scandat: „Unitate, unitate”, „Europa, Europa”.

Performanța lui Nicușor Dan s-a produs la capătul unei săptămâni tensionate, marcată de schimburi dure de acuzații între el și contracandidatul său. În declarațiile susținute după miezul nopții, Dan a recunoscut că „abia în ultimele 2-3 zile” a început să creadă cu adevărat în posibilitatea unei victorii. El a subliniat că „revenirea se datorează în totalitate mobilizării societății românești”.