Alegerile prezidențiale din România, în atenția presei internaționale
Alegerile prezidențiale din România au captat atenția presei internaționale, care le-a abordat ca pe „breaking news” și le-a urmărit în timp real prin relatări de tip „live text”. Agenția Bloomberg a evidențiat faptul că Nicușor Dan a „zdrobit ambiţiile unui susţinător al lui Donald Trump”.
Publicațiile internaționale de renume au urmărit campania electorală din România prezentând-o ca pe o confruntare între o viziune suveranistă, inspirată de mișcarea MAGA a lui Donald Trump, și valorile promovate de Uniunea Europeană, într-un context marcat de un vot de sancționare a partidelor tradiționale.
The Economist: Ambii candidați sunt percepuți ca fiind antisistem
Potrivit The Economist, Nicușor Dan a câștigat majoritatea voturilor alegătorilor care nu l-au susținut pe George Simion, iar diferența dintre cei doi s-a redus considerabil după o dezbatere televizată pe care Dan a fost considerat învingător de către majoritatea observatorilor.
Ulterior, Simion nu a mai participat la alte dezbateri, iar în final, Dan s-a impus cu ușurință. La miezul nopții, pe 18 mai, autoritățile electorale din România au anunțat că Nicușor Dan a obținut 54% din voturi, iar Simion 46%.
Sursa citată mai precizează că prezența la vot a fost una record, iar diaspora, care numără peste 4 milioane de români, nu l-a susținut majoritar pe Simion.
Competiția electorală a fost văzută ca o reacție împotriva decadelor de guvernare coruptă a clasei politice românești. Nici Dan, nici Simion nu fac parte din cele două partide tradiționale aflate la putere – Partidul Social Democrat (PSD) și Partidul Național Liberal (PNL) – care au condus România în mare parte după perioada comunistă.
Amândoi erau percepuți ca pretendenți antisistem, însă în moduri diferite: unul se prezenta drept un reformator independent, promotor al bunei guvernări, în timp ce celălalt era un naționalist creștin și susținător declarat al ideologiei MAGA.
Noul guvern va avea de gestionat o situație financiară dificilă
Revista financiară britanică mai subliniază că noul guvern va trebui să gestioneze o situație fiscală dificilă. Deficitul bugetar al României în 2024 a depășit 9% din PIB, fiind cel mai ridicat din Uniunea Europeană. Guvernele de centru care au condus țara din 2021, al căror sprijin popular a scăzut semnificativ în timpul pandemiei, au încercat să-și recâștige popularitatea prin majorarea pensiilor și salariilor din sectorul public.
Această măsură a contribuit la creșterea inflației, care a devenit cea mai ridicată din UE în primele luni ale anului 2024, atingând o rată anuală de 5,1% în martie, comparativ cu media europeană de 2,5%.
Bugetul guvernului precedent pentru 2025 prevede creșteri de taxe și reduceri ale cheltuielilor, însă se estimează că deficitul va scădea doar până la un nivel încă considerat prea ridicat, de 7,5% din PIB. Investitorii manifestă scepticism față de datoria publică a României. Randamentul obligațiunilor pe zece ani a atins 8% în ziua de vineri dinaintea alegerilor, fiind cu 5,4 puncte procentuale mai mare decât cel al obligațiunilor germane. Ratingul de credit al țării este BBB-, cu o singură treaptă peste categoria junk, mai scrie The Economist.
The New York Times: Un centrist a învins un candidat de extremă dreaptă
Publicația americană relatează că Nicuşor Dan, primar centrist și fost profesor de matematică, a câştigat duminică alegerile prezidenţiale din România, învingând un candidat de extremă dreapta, aliat al preşedintelui Trump și opozant al ajutorului militar acordat Ucrainei.
Cu peste 98% din voturi numărate, rezultatele preliminare oficiale arătau că Nicuşor Dan, în vârstă de 55 de ani și primarul Bucureștiului, a obţinut 54% din sufragii în turul doi al alegerilor prezidenţiale. Contracandidatul său, George Simion, naţionalist și admirator fervent al lui Trump, considerat pe scară largă principalul competitor, a obţinut doar 46%.
„Noi suntem câştigătorii clari ai acestor alegeri”, le-a spus Simion susţinătorilor săi în timp ce începea numărătoarea voturilor.
El a făcut apel la proteste naţionale dacă rezultatul final îl va declara învins, acuzând o încercare de „a fura victoria poporului român”.
NYT subliniază că victoria lui Dan va linişti probabil temerile în Europa legate de faptul că România, care se învecinează cu Ucraina şi are un rol crucial în apărarea flancului estic al NATO împotriva Rusiei, ar putea urma exemplul Ungariei şi Slovaciei, opozante ale ajutorului pentru Ucraina şi favorabile apropierii de Moscova.
Totuși, această victorie este probabil să stârnească nemulțumirea taberei naționaliste din România și a susținătorilor săi din străinătate, inclusiv vicepreședintele JD Vance, intensificând astfel acuzațiile privind fraude în sistemul electoral. Anul trecut, o instanță din România a dispus anularea alegerilor prezidențiale în ultimul moment, în contextul în care un candidat ultranaționalist părea să aibă șanse mari de câștig.
Bloomberg: Nicușor Dan zdrobește ambițiile unui susținător al lui Donald Trump
Agenția americană Bloomberg a relatat că primarul centrist al Bucureștiului a câștigat duminică turul al doilea al alegerilor prezidențiale din România, „zdrobind ambițiile unui susținător al lui Donald Trump, de extremă dreapta”, într-un moment în care alegătorii s-au mobilizat masiv pentru a garanta că țara de la Marea Neagră își menține parcursul pro-european.
Bloomberg subliniază că victoria categorică a fost susținută de cea mai ridicată prezență la vot înregistrată în România în ultimii 25 de ani, oprind astfel ascensiunea unui candidat care adoptase politica promovată de Trump.
Agenția notează că Nicușor Dan, „un fost activist care are un doctorat în matematică la Sorbona din Paris”, a valorificat imaginea unui lider echilibrat, pe fondul temerilor alegătorilor că o eventuală victorie a extremei drepte ar putea afecta negativ țara și economia acesteia.
Bloomberg mai arată că turul al doilea desfășurat duminică a reprezentat punctul culminant al unor luni marcate de tensiuni, fiind considerat cea mai serioasă criză politică din România de la căderea regimului comunist al lui Nicolae Ceaușescu în 1989.
Guvernul României, avertisment privind o campanie coordonată pe rețelele sociale
În același context, Guvernul României a avertizat cu privire la o campanie coordonată pe rețelele sociale, menită să submineze încrederea în procesul electoral, prin contestarea procedurilor de vot din afara țării. Totuși, Ministerul Afacerilor Externe a transmis duminică, printr-un comunicat, că nu au fost semnalate „probleme semnificative”, cu excepția unor cazuri izolate.