Klaus Iohannis, detalii despre candidatura sa la funcția de secretar general al NATO

Președintele Klaus Iohannis a abordat subiectul candidaturii sale pentru funcția de șef al NATO, menționând că sunt purtate discuții „foarte intense”, însă detaliile legate de acest proces rămân confidențiale.

Întrebat de lipsa unui răspuns din partea aliaților săi în legătură cu candidatura sa, Iohannis a subliniat că aceste chestiuni legate de NATO sunt tratate într-un mod diferit față de alte formate și că acestea nu sunt făcute publice.

În ciuda faptului că nu are un răspuns public din partea aliaților săi, Iohannis a evidențiat că discuțiile continuă și că se așteaptă să se ajungă la un rezultat în viitorul apropiat.

„În ce privește NATO, discuțiile se poartă, sunt foarte intense, dar aceste discuții sunt altfel decât în alte formate. Chestiunile NATO nu se discută în public, nu se fac publice. Deci, continuăm ca și până acum. Am avut câteva discuții bune, în plan diplomatic. Se continuă și vom vedea când vom avea un rezultat”, a declarat președintele.

Amintim că, președintele Klaus Iohannis și-a anunțat intenția de a candida pentru funcția de secretar general al NATO. El a motivat că această decizie este susținută de performanța României, precum și de experiența dobândită în cele două mandate prezidențiale.

Este un obiectiv de importanță națională

Klaus Iohannis a subliniat că deține o înțelegere profundă a provocărilor pe care le are de înfruntat NATO și Europa. Totodată, Iohannis și-a reiterat angajamentul ferm față de valorile și obiectivele care stau la baza Alianței.

Declarația președintelui Iohannis a fost făcută la scurt timp după ce România și-a informat partenerii din NATO despre intenția sa de a-l propune pe Klaus Iohannis pentru poziția de secretar-general al Alianței.

De menționat că, Mark Rutte, prim-ministrul olandez demisionar, este puternic susținut pentru a-l înlocui pe Jens Stoltenberg în fruntea NATO.

Purtătorul de cuvânt al PNL, deputatul Ionuț Stroe, spunea recent că preluarea șefiei NATO de către un român ar reprezenta un moment istoric pentru țară. Evenimentul ar marca și un pas important în evoluția și recunoașterea acesteia pe plan internațional.

Stroe consideră că este vorba despre un obiectiv de importanță națională, în paralel cu eforturile diplomatice susținute. El și-ar dori ca toate partidele politice să îl sprijine. În special cei care se declară pro-euroatlantici. Stroe vrea ca întreaga clasă politică să demonstreze maturitate, în concordanță cu poziția pe care România o ocupă astăzi în cadrul NATO.