Sâmbătă, 21 august, avionul Hercules care transporta românii evacuaţi din Afganistan a aterizat la baza 90 din Otopeni, în jurul orei 13:00.

Preşedintele Iohannis: Autoritățile române vor continua eforturile de evacuare a cetățenilor noștri care încă se află în Afganistan

Este vorba despre 15 cetăţeni români, dar şi 4 cetăţeni bulgari. Aceştia au fost aşteptaţi la sosire de către ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, şi de ministrul Afacerilor Externe.

Cu această ocazie, preşedintele Klaus Iohannis le-a transmis şi el un mesaj românilor întorşi în ţară, anunţă Administraţia Prezidenţială. Şeful statului a salutat revenirea acestora în România, ei adăugându-se celorlalți peste 30 de cetățeni români evacuați în zilele precedente cu aeronave ale unor state partenere.

Preşedintele Iohannis a subliniat că vor fi evacuaţi şi cetățenii afgani care au sprijinit activitatea militarilor români în Afganistan, care beneficiază de burse ale statului român sau care se află într-o situație vulnerabilă.

Declaraţia integrală a preşedintelui Klaus Iohannis

“Salut revenirea în țară, astăzi, a 15 cetățeni români dintre cei 16 evacuați din Afganistan în aceste zile cu aeronava militară pe care am dispus să o trimitem la începutul acestei săptămâni. Ei se adaugă celorlalți peste 30 de cetățeni români evacuați în zilele precedente cu aeronave ale unor state partenere României, ca urmare a eforturilor depuse cu profesionalism de Celula de criză interinstituțională, activată la data de 13 august de către ministrul Afacerilor Externe.

Repatrierea compatrioților noștri a avut loc în condiții extrem de dificile de securitate, într-un climat în permanentă schimbare, și este cu atât mai important de remarcat efortul autorităților române pentru derularea cu succes a misiunilor.

Celula de criză interinstituțională, activată de Ministerul Afacerilor Externe și coordonată de acesta împreună cu Serviciul de Informații Externe, la care participă și Ministerul Apărării Naționale și Serviciul Român de Informații, a derulat acțiuni ample și dificile pe parcursul ultimei săptămâni, care au condus la evacuarea în siguranță a cetățenilor români și a cetățenilor altor state partenere.

Am fost informat în permanență de Celula de criză interinstituțională despre derularea acțiunilor de evacuare a cetățenilor români și cetățenilor afgani pentru care s-a decis evacuarea în România.

Autoritățile române vor continua eforturile de evacuare a cetățenilor noștri care încă se află în Afganistan și care doresc să fie repatriați, precum și a cetățenilor afgani care au sprijinit activitatea militarilor români în Afganistan, care beneficiază de burse ale statului român sau care se află în situație vulnerabilă.

Doresc să mulțumesc autorităților române implicate în coordonarea și derularea cu succes a acțiunilor Celulei de criză interinstituționale și tuturor reprezentanților acestor instituții care au participat la activitatea Celulei de criză.”

Sursa foto: Dreamstime