Cetățeni români care au fost evacuați din Afganistan ca rezultat al demersurilor Celulei de criză interinstituționale ajung sâmbătă în țară, la bordul aeronavei militare care i-a luat din Kabul și i-a dus, în prima fază, în Islamabad. Românii care au reușit să ajungă pe aeroportul din Kabul și să fie preluați de aeronava Forțelor Aeriene Române trimisă pentru a-i evacua vor în jurul orei 13:00, la baza 90, a anunțat Minsitaerul Afacerilor Externe.

Mesajul lui Florin Cîțu

Premierul Florin Cîțu a transmis sâmbătă dimineața, într-un mesaj pe Facebook, felicitări celor care au contribuit la întoarcerea celor 15 români din Afganistan și a spus că se ține legătura și cu restul românilor din Afganistan „pentru a-i aduce și pe ei în siguranță acasă”.

„Românii care au fost evacuați din Afganistan se întorc acasă! Este vorba despre 15 cetățeni români și 4 bulgari care vor ajunge în România astăzi. Felicitări celor care au contribuit la evacuarea lor! Continuăm să ținem legătura cu restul românilor care se află în acest moment în Afganistan pentru a-i aduce și pe ei în siguranță acasă”, a scris premierul pe pagina sa de Facebook.

Aeronava ajunge sâmbătă în România

Aeronava C130 Hercules a Forțelor Aeriene Române care i-a luat de la Kabul va ajunge în România în jurul orei 13, la baza 90. Operațiunea este coordonată la nivelul demersurilor Celulei de criză interinstituționale, convocată de ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, în data de 13 august, când a fost ridicat la maximul nivelul de alertă pentru Afganistan, „Părăsiți imediat țara”.

Aeronava Forțelor Aeriene Române care a evacuat, în aceste zile, cetățeni români și străini de pe Aeroportul Internațional din Kabul va ateriza în jurul orei 13:00 la Baza 90 Transport Aerian, a anunțat MAE.

Cine sunt românii evacuați

Cu ocazia celui mai recent zbor, al treilea, de vineri, autoritățile au reușit evacuarea a încă 14 cetățeni români transferați în aeroport în cursul dimineții și a unui număr de 4 cetățeni bulgari. Anterior, tot vineri, aeronava evacuase patru cetățeni – un român, un bulgar, un britanic și un american, iar cu o zi înainte, încă un cetățean român.

Cei 14 cetățeni români sunt angajați ai unei companii de securitate cu activități în Afganistan și s-au aflat până în cursul dimineții de vineri într-o bază militară din afara aeroportului internațional, fiind transferați în incinta aeroportului în urma unor demersuri extrem de complexe și dificile realizate încă de la începutul săptămânii în curs de către autoritățile române din cadrul Celulei de criză interinstituționale, în coordonare cu și cu sprijinul unor parteneri internaționali ai României și în cooperare cu compania angajatoare.

Potriviri informării de vineri seara a MAE, după preluarea grupului de 18 persoane, aeronava militară românească a aterizat la Islamabad și l-a preluat și pe cetățeanul român evacuat în cursul dimineții de 20 august pentru a fi transportat spre țară. Primul cetățean român evacuat în ziua anterioară a decis să plece deja din Islamabad cu un zbor de linie. De la Islamabad, aeronava va face deplasarea spre România.

Cel de-al 15-lea cetățean român care mai dorea evacuarea, angajat al unui program ONU, a informat Celula de criză interinstituțională că nu poate ajunge la aeroport din cauza situației de securitate. Celula de criză interinstituțională va continua să acționeze pentru a identifica opțiuni de evacuare a acestuia cu aeronave ale unor state partenere, în măsura în care condițiile de securitate vor permite accesul cetățeanului român în aeroport.

Președintele a dispus luni implicarea urgentă a Forțelor Aeriene Române pentru evacuarea concetățenilor din Afganistan, iar, marți, Klaus Iohannis a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, pentru a discuta situația de securitate din Afganistan și implicațiile pentru România pentru miercuri, 25 august. În urma întâlnirii de vineri a miniştrilor de externe ai statelor membre NATO, reprezentanții Alianței Nord-Atlantice au transmis că suspendă orice ajutor  furnizat autorităților afgane.

Sursă foto: captură video ABC News