Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID din România, a vorbit recent, la Digi 24, despre valul patru al pandemiei din țara noastră. Se pare că ultimele statistici, chiar de săptămâna trecută, arată că peste 82% dintre testele pozitive şi peste 93% din decesele cauzate de infecţia cu SARS-CoV-2 s-au înregistrat exclusiv la persoane nevaccinate. Acest lucru demonstrează încă o dată eficiența vaccinurilor, aceasta fiind singura protecție viabilă împotriva virusului.

Creștere de 200% a cazurilor de îmbolnăvire la persoanele sub 40 de ani

Mai mult, Valeriu Gheorghiță a mai atras atenția că se remarcă o creştere de peste 200 la sută a cazurilor de îmbolnăvire la persoane cu vârste mai mici de 40 de ani, mai arată autoritățile avizate.

În ceea ce priveşte grupele de vârstă, medicul a atras atenţia asupra faptului că se remarcă o creştere cu peste 200% a cazurilor de îmbolnăvire la persoanele cu vârsta sub 40 de ani.

„Din acest punct de vedere, persoanele tinere, în general, sunt persoanele care s-au vaccinat mai puţin şi interacţionează mai mult, se expun unui risc mai mare de îmbolnăvire şi în felul acesta circulaţia virusului este întreţinută şi amplificată”, a transmis Gheorghiță la digi 24.

„Pentru varianta Delta, care se răspândeşte foarte uşor la contacţi, este important să evităm evenimentele cu un număr foarte mare de persoane, atunci când vom avea o creştere a numărului de cazuri, să sperăm că situaţia epidemiologică este un favorabilă şi va permite organizarea acestor evenimente în condiţii cât mai sigure. De asemenea, este importat să ne vaccinăm într-un număr cât mai mare, pentru că ceea ce am urmărit noi în săptămâna precedentă: peste 82% dintre cei testaţi pozitiv sunt persoane nevaccinate şi peste 93% din decese au apărut la persoane, iarăşi, nevaccinate”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.

Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin