Medicul Mihai Craiu a comentat statisticile realizate în străinătate, potrivit cărora foarte puțini copii au făcut forme grave sau au murit din cauza coronavirusului. În acest context, el susține că valul patru va aduce o creștere a numărului de copii infectați, însă nu va fi vorba de forme extrem de grave.

Este vorba despre statisticile realizate în SUA, privind numărul de copii infectați în timpul pandemiei.  Totodată el a făcut un apel la persoane să se uite la cifre, în SUA peste 4 milioane de copii au fost infectați, însă dintre ei, doar 1 din 5 copii cu vârsta sun 19 ani a ajuns la spital cu o formă gravă.

„Afirm că nu ajută nimănui propagarea unor titluri alarmiste (cum au tot fost zilele acestea!) ce anticipează umplerea spitalelor de pediatrie din România cu pacienți COVID-19. Să ne uităm la cifre. 4.410.000 copii au prezentat infecție SARS-CoV-2, în SUA, conform Academiei Amedicane de Pediatrie.

De când a început pandemia, copiii reprezintă 14.4% din totalul cazurilor confirmate. In săptămâna anterioară datei de 12 august 2021, copiii au reprezentat 18% din totalul cazurilor. Aproape 1 din 5 americani infectați aveau sub 19 ani. Câți au ajuns în spital? 272 în săptămâna citată – spune CDC”, anunță medicul Mihai Craiu.

Cum se va manifesta valul 4 al pandemiei

În ceea ce privește numărul deceselor din rândul copiilor, medicul susține că situația nu este atât de gravă, iar acest lucru este demonstrat de o statistică din Africa de Sud.

Potrivit medicului, doar 0.03% copii din cei infectați cu noul coronavirus au murit, deci acest lucru nu trebuie să reprezinte un motiv de îngrijorare.

„Spitalizare înseamnă caz grav. Dar ar putea muri doar puțini din acești copii. Câți copiii au decedat în urma infecției cu noul coronavirus? 0.03% din cei infectați. O dovedește un articol din Africa de Sud…. Aici au fost, între 14.04 și 31.08.2020, un număr de 171 decese de toate cauzele. Testele pentru COVID19 și autopsiile efectuate au dovedit că decesul a 10.5% din acești copii este atribuibil infecției coronavirale. 18 copii în 140 zile, în Africa de Sud (60 milioane populație și condiții…)”, mai arată Mihai Craiu.

În concluzie, medicul susține că valul patru nu va fi ”catastrofal” în România și nici nu va aduce multe decese în cazul în care populația va continua să respecte normele impuse de autorități.

„Concluzia mea – va fi o creștere a numărului de cazuri la copil, nu catastrofală și nici cu multe decese. Trebuie doar să respectăm regulile”, a precizat Mihai Craiu.