La ședinta de azi de la Palatul Cotroceni, alături de Klaus Iohannis, vor participa premierul Ludovic Orban, vicepremierul Raluca Turcan, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, și ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, potrivit Administrației Prezidențiale. La finalul ședinței, președintele României va susține o declarație de presă.

Întâlnire la o zi după aprobarea bugetului UE

Întâlnirea are loc la o zi după aprobarea bugetului UE pentru următorii 7 ani și a fondului european de relansare economică.

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a declarat, miercuri, la Digi24, că cele 80 de miliarde de euro pe care România le-a obținut de la Uniunea Europeană vor fi direcționate spre investiții, în special infrastructura de transport, sistemul de irigații, Sănătatea și Educația, nu spre cheltuielile curente, cum sunt pensiile și salariile.

De asemenea, membrii Cabinetului ar putea discuta cu șeful statului și pe fondul recordului de noi îmbolnăviri care au fost înregistrate în ultimele zile.

Câți bani a primit România

România a obținut 79,9 miliarde de euro pentru proiectele europene, a anunțat președintele Klaus Iohannis la Bruxelles, unde s-a ajuns la un acord privind pachetul de redresare economică.

Suma prezentată de președinte este împărțită în fondurile europene parte din bugetul multianual 2021-2027 (46,4 miliarde de euro) și fondul pentru redresare economică (33,5 miliarde de euro).

„Vom folosi această sumă de 80 de miliarde pentru a reface infrastructura în România, pentru a construi spitale, școli, pentru a moderniza marile sisteme publice”, a declarat președintele Klaus Iohannis, la finalul negocierilor de la Bruxelles.

Cum s-au împărțit banii

  • 46,4 miliarde de euro sunt din Bugetul multianual 2021-2027 (Fonduri nerambursabile). Aceste fonduri sunt destinate pentru Politica de Coeziune, pentru Politica Agricolă Comună, precum și pentru aplicarea planului Green Deal (760 de milioane de euro).
  • 33,5 miliarde de euro sunt din Pachetul de relansare economică (puțin peste 50% sunt fonduri nerambursabile, granturi, și puțin sub 50% sunt împrumuturi). Astfel, din 33,5 miliarde de euro, 16,8 miliarde de euro sunt granturi și 16,7 miliarde de euro sunt împrumuturi.