UPDATE:

Președintele Klaus Iohannis a convocat miercuri, începând de la ora 17.30, o ședință în cadrul căreia se vor decide noile restricții pentru stăvilirea pandemiei de Covid-19.

”La ședință vor participa Prim-ministrul Florin Cîțu, ministrul interimar al Sănătății, Attila-Zoltán Cseke, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, și Directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, dr. Adriana Pistol”, se mai arată în informare.

Știre inițială

Este şedinţă de urgenţă astăzi, 20 octombrie, la Palatul Cotroceni!

Klaus Iohannis: Este alarmantă lipsa de acţiuni concrete din partea autorităţilor!

În discursul său de marţi seara, zi în care s-au bătut recordurile privind numărul de infectări şi decese în ţara noastră, preşedintele Klaus Iohannis s-a arătat foarte nemulţumit de modul în care autorităţile au gestionat situaţia pandemică în România.

Astfel, şeful statului i-a convocat de urgenţă la Palatul Cotroceni, pentru discuţii, pe toţi actorii guvernamentali implicaţi în gestionarea pandemiei. În plus, preşedintele Iohannis a anunţat că se pregătesc restricţii mai dure în România, pentru limitarea răspândirii virusului, având în vedere transmiterea comunitară extinsă a tulpinii Delta.

Preşedintele vrea măsuri clare şi restrictive

“Este alarmantă lipsa de acţiuni concrete din partea autorităţilor şi cifrele de astăzi confirmă, din păcate, că nu s-a făcut ceea ce ar fi trebuit până acum. Am decis să convoc mâine o şedinţă cu toţi responsabilii guvernamentali implicaţi în gestionarea pandemiei, pentru instituirea unor măsuri clare, restrictive, singurele care mai pot diminua în acest moment răspândirea infectărilor. (…)

În acelaşi timp, pentru a opri acest val pandemic foarte agresiv, sunt necesare măsuri urgente care să stopeze transmisia comunitară intensă şi este nevoie de ele acum.

Fie că vorbim de Certificatul verde adoptat în regim de urgenţă de către Parlament sau de alte măsuri capabile să reducă pe termen scurt mobilitatea şi interacţiunea umană, nu trebuie să mai pierdem nicio clipă în a le asuma şi pune în aplicare, indiferent cât de nepopulare ar părea.

Orice zi pierdută sau de ezitare poate avea efecte dramatice pentru noi toţi, ca societate”, le-a transmis preşedintele Klaus Iohannis, marţi seara, tuturor românilor.

Raluca Turcan, despre posibilele restricţii ce vor intra în vigoare

Până la acest moment, nu se ştie exact cine va participa la întâlnirea de la Palatul Cotroceni, nici ce subiecte vor fi analizate.

Marţi seara, ministrul interimar al Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, a vorbit despre măsurile ce ar putea fi implementate în curând de Guvern.

Ea a spus că acestea vor veni la propunerea specialiştilor, iar printre ele s-ar putea număra, cel mai probabil, impunerea certificatului verde în toate instituţiile publice, reducerea deplasărilor şi permiterea telemuncii, acolo unde acest lucru este posibil.