Klaus Iohannis a comentat marți ultimul bilanț record al pandemiei de coronavirus.

„574 nu este un simplu număr. Sunt 574 de inimi de români care au încetat să mai bată fiindcă au pierdut lupta cu acest virus ucigaș. Oameni care în urmă cu doar câteva săptămâni se bucurau de viață, visau și își făceau planuri de viitor, lasă acum în urmă lacrimi și disperarea celor care le plâng noaptea”, a spus Klaus Iohannis.

Șeful statului a anuțat că va convoca mierucuri o ședință cu autoritățile responsabile pentru gestionarea pandemiei pentru a lua „MĂSURI CLARE, RESTRICTIVE”

„Oameni care-i pierd pe cei care îi iubesc fără să mai apuce să își ia rămas bun. Oameni care îngroapă acum alături de cei dragi și o parte din sufletul lor. 1805, nu este un simplu număr, sunt 1805 de români care se luptă minut de minut pentru fiecare respirație, pentru fiecare gură de aer. Toate acestea, 18.863 de îmbolnăviri, 574 de decese, 1805 cazuri la secțiile de Terapie Intensivă. Și sunt doar abordările zilei de astăzi.

În realitate sunt milioane de români afectați, viețile schimbate ireviersibil de efectele acestei pandemii. Acest coșmar ne arată că din păcate valul 4 se dovedește și mai agresiv chiar și decât cele mai pesimiste prognoze.

Klaus Iohannis anunță măsuri ”clare, restrictive”

Cauzele sunt multiple, dar și dacă vedem cine și ce a greșit, acum ceea ce mai contează este să depășim această mare cumpănă. Cifrele de azi confirmă că nu s-a făcut ceea ce trebuia până acum.

Am decis să convoc mâine o ședință cu toți cei responsabili de gestionarea pandemiei, pentru impunerea de noi măsuri restrictive care pot amâna răspândirea infectărilor. Este o perioadă a suferinței, o dramă națională de proporții teribile. Nu avem însă altă opțiune decât să o depășim. Prioritatea zero este salvarea vieților și protejarea sănătății celor vulnerabili.

Orice alte teme trec în plan secund. Nimic nu este mai presus de viață. Trebuie să facem tot ce este omenește posibil chiar și în ceasul al 12-lea”, a mai adăugat președintele.

Șeful statului a făcut și un apel ferm către vaccinarea anti-covid, subliind faptul că aceasta este singura soluție pentru ca numărul deceselor să fie unul limitat.

„Vaccinarea este singura soluție și în același timp argumentul suprem împotriva tuturor celor care îl contestă. Vaccinurile anti-covid sunt sigure, la fel cum decesele cauzate de această boală sunt reale și dramatice. Conspirațiile și teoriile fake-news fac destul rău românilor, care refuză soluția ce le-ar putea slva viața.

Pentru a opri acest val pandemic foarte agresiv sunt necesare măsuri urgente care să stopeze transmiterea comunitară intensă și este nevoie de ele acum. Fie că este vorba despre certificatul verde adoptat în regim de urgență sau de alte măsuri capabile să reducă pe termen scurt mobilitatea și interacțiunea umană.

Nu trebuie să mai pierdem nicio clipă, indidferent de cât de nepopulare ar părea. Orice zi pierdută sau de ezitare poate avea efecte dramatice pentru noi toți. Vaccinați-vă, purtați masca, evitați aglomerațiile, păstrați distanța socială. Suntem în al 12-lea ceas. Să ne protejăm și să salvăm viețile celor apropiați”, a încheiat președintele.

Bilanț tragic al pandemiei

De menționat este faptul că precizările șefului statului vin după ce pandemia de coronavirus în România a înregistrat cel mai negru bilanț de până acum. Potrivit datelor publicate de Grupul de Comunicare Strategică în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 18.863 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), dintre care 273 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.

În ceea ce privește numărul deceselor, potrivit sursei citate, în intervalul 18.10.2021 (10:00) – 19.10.2021 (10:00) au fost raportate de către INSP 574 decese (294 bărbați și 280 femei), dintre care 13 anterioare intervalului de referință, ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bistrița-Năsăud, Bihor, Botoșani, Brașov, Brăila, Buzău, Călărași, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Iași, Ilfov, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vaslui, Vâlcea, Vrancea și Municipiul București.

Criza politică din România 

Amintim faptul că miercuri are loc votul din Parlament pentru învestirea Guvernului Cioloş. Secretarul general al liberalilor, Dan Vîlceanu a anunțat încă de luni că liberalii vor participa la vot, însă nu vor vota.

„Am decis în seara aceasta într-o şedinţă de Birou Executiv că noi nu vom vota la plen. Opţiunea este ‘prezent’, nu votez şi la comisii ne vom abţine. Deci, nu vrem să facem ce au făcut colegii de la USR, să ne ridicăm din bancă şi să votăm împotriva colegilor cu care am guvernat şi cu care speră m că în viitor să mai putem guverna”, a declarat Dan Vîlceanu la Digi24.

Dan Vîlceanu a mai adăugat că în cazul în care Guvernul Cioloş nu va trece de Parlament, lucru care în opinia sa este cel mai probabil, PNL va merge la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis tot cu Florin Cîţu propunere de premier, în ciuda faptului că cei de la USR exact acest lucru nu-l vor.

„Nu ți se poate cere să renunți la președintele partidului pe care tocmai l-ai ales făcând asta ca un fel de cenzură a deciziilor pe care PNL le ia. În momentul în care în Partidul Național Liberal dai un vot, iei o decizie și acel vot, acea decizie este cenzurată de un alt partid, ne putem duce la tribunal să ne cerem dizolvarea”, a punctat Dan Vîlceanu.