România este profund angajată, cu fiecare zi, în prioritățile UE

Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat, miercuri, că concluziile consultărilor avute cu președintele Consiliului European, Charles Michel, vor fi incluse într-un document strategic adoptat de Consiliul European. A reamintit că România este profund angajată în prioritățile Uniunii Europene (UE) în fiecare zi. Potrivit lui, în următorii ani, prioritatea principală este consolidarea securității și apărării.

Din punctul său de vedere, extinderea blocului comunitar este o investiție strategică pe termen lung. În declarația sa, a evidențiat importanța conectivității în interiorul UE. Piața unică rămâne un pilon fundamental. Klaus Iohannis a promis să susțină stimularea competitivității.

În prezent, UE se confruntă cu provocări majore. Totuși, au fost învățate și lecții importante, până acum.

„Concluziile acestor consultări se vor reflecta într-un document strategic adoptat de Consiliul European. Acum cinci ani, la Sibiu, am pus bazele actualei agende strategice a Uniunii. Azi avem o schimbare radicală. Ne aflăm într-un context diferit. Suntem nevoiți să realizăm acest exercițiu de reflecție comună, în contextul războiului.

Nu este singura provocare. Nu trebuie să uităm de crizele din ultimii ani, de criza Covid, de criza energetică sau de amenințările hibride. Trebuie să rămânem angajați pentru a ne proteja valorile. România este profund angajată, cu fiecare zi, în prioritățile Uniunii.

În următorii ani, trebuie să ne consolidăm pe securitate și apărare. Este prioritatea noastră principală. Extinderea UE este o investiție strategică pe termen lung. Este important să vedem conectivitatea în interiorul UE.

Referitor la piața unică, aceasta rămâne un pilon fundamental. Voi pleda pentru stimularea competitivității. Ne așteaptă provocări majore, dar avem și lecțiile învățate”, a spus el, miercuri.

România a făcut progrese în procesul de aderare la spațiul Schengen

La rândul său, Charles Michel l-a felicitat pe președintele României pentru progreselor făcute în procesul de aderare la spațiul Schengen.

„Vă felicit pentru pașii importanți făcuți privind aderarea la Spațiul Schengen”, a zis el.

La data de 31 martie 2024, România și Bulgaria au devenit state membre ale spațiului Schengen, însă doar aerian și maritim.

„Sunt convins că veți face și mai multe progrese în direcția aceasta”, a adăugat președintele Consiliului European.

Charles Michel
Charles Michel / SURSA FOTO: Dreamstime

Austria crede că ar fi greșit să se stabilească o dată precisă pentru aderarea României la spațiul Schengen

Totuși, ministrul Afacerilor Interne al Austriei, Gerhard Karner, consideră că ar fi prematur să se fixeze o dată exactă pentru aderarea României la Spațiul Schengen, având în vedere toate frontierele.

Austria și România își propun să continue colaborarea pentru a îmbunătăți funcționarea Spațiului Schengen. Oficialii austrieci sunt conștienți de impactul pe care migrația ilegală îl are în Europa. Există obiective și acțiuni comune pentru consolidarea acestui sistem.

Gerhard Karner
Gerhard Karner / SURSA FOTO: Inquam Photos, George Călin