Klaus Iohannis, anunțul momentului în plin război. Președintele României a spus clar

După discuțiile avute în spatele ușilor închise, vicepreședintele SUA și președintele Klaus Iohannis au susținut o declarație de presă comună la Palatul Cotroceni.

“Îi mulțumesc doamnei vicepreședinte pentru prezența sa în România în aceste momente de cumpănă pentru securitatea euroatlantică. Vizita d-voastră reflectă soliditatea parteneriatului bilateral.

I-am transmis doamnei vicepreședinte aprecierea României pentru eforturile și leadershipul SUA și al întregii administrații de la Washington, în acest context foarte complicat.

Am coagulat împreună un răspuns ferm și prompt, în cazul asistenței pentru Ucraina și persoanele afectate de conflict, dar și în cazul sancțiunilor pentru Rusia.

Articolul 5 al NATO cuprinde esența și spiritul NATO și garantează că orice încercare de a afecta securitatea unui stat NATO va primi răspunsul prompt, decisiv al întregii alianțe.

NATO va acționa fără ezitare pentru apărarea fiecărui stat aliat, inclusiv, evident, a României.

Este un scenariu pe care dorim să-l evităm, însă nu vom ceda niciun milimetru în privința angajamentelor care ne leagă.

Fiecare cetățean al României poate să fie liniștit, fără grijă pentru siguranța sa și a familiei sale.

Am mulțumit pentru consolidarea prezenței militare a SUA în România. Am discutat despre creșterea în continuare a prezenței militare și aliate în România, pe termen lung.

La rândul sau, România înțelege că securitatea începe acasă, astfel că am decis să creștem cheltuielile de apărare de la 2% la 2,5%, fapt deosebit de apreciat de partea americană.

Am subliniat că este necesară operaționalizarea cât mai rapidă a grupului de luptă al NATO pe teritoriul României.

Evaluarea strategică a României este că devine necesară regândirea prezenței NATO pe flancul estic, având în vedere că circumstanțele actuale sunt acum radical diferite. Avem nevoie de o prezență înaintată, unitară și coerentă, cât mai curând posibil.

România și SUA, alături de alte țări aliate și partenere, au acordat ajutor pe multiple paliere Ucrainei și poporului sau, care rezistă cu curaj și hotărâre.

Am discutat despre sprijinul atât de necesar pe care trebuie să-l acordăm Republicii Moldova. Situația în care se află țară vecină este unică, din cauza numărului mare de refugiați, raportat la populație.

Am analizat împreună cu doamna vicepreşedinte și perspectivele securității energetice. A fost de acord că această criză poate reprezenta o oportunitate istorică de a trece la o adevărată independență energetică europeană față de gazul rusesc, prin investiții în sursele regenerabile, în sectorul nuclear civil, prin diversificarea surselor, importuri de gaze naturale lichefiate și, evident, prin interconectare crescută.

După cum probabil vă amintiți, am lansat în marja reuniunii summitului COP26 de la Glasgow proiectul comun România-SUA de includere a reactoarelor mici modulare în sistemul național din România. Am convenit să continuăm să intensificăm cooperarea noastră pe acest palier strategic.

Un aspect fundamental este menținerea și consolidarea relației transatlantice prin asigurarea unității și coordonării Uniunii Europene, SUA, NATO și G7.

Am discutat chestiunea VISA Waiver pentru România și sperăm să avem rezultate și pe această linie”, a declarat Klaus Iohannis.

 

Kamala Harris a sosit în România vineri, 11 martie

Administrația Prezidențială informează că vicepreședintele Statelor Unite ale Americii (SUA), Kamala Harris, a fost primită la Palatul Cotroceni, de către președintele României.

Avionul acesteia a ajuns la București la ora locală 13:20, iar Kamala Harris a fost întâmpinată la Aeroportul Internaţional „Henri Coandă” de ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

Ceremonia primirii oficiale a avut loc pe Platoul de ceremonii de la Cotroceni, unde sunt prezenţi premierul Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului, Florin Cîţu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, şi consilierul prezidenţial pe probleme de securitate naţională, Ion Oprişor.

Convorbiri oficiale între Klaus Iohannis și Kamala Harris

Joi, înainte de a participa la reuniunea informală a Consiliului European, care s-a desfăşurat la Versailles, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că va discuta cu vicepreşedintele SUA, Kamala Harris, despre postura NATO pe Flancul Estic, Grupul de luptă aliat care ar urma să fie găzduit de România şi despre soldaţii americani care au venit în ţara noastră.

Prezenţa la Bucureşti a vicepreşedintelui american Kamala Harris reconfirmă soliditatea Parteneriatului strategic bilateral şi angajamentul ferm al Statelor Unite de a susţine securitatea României şi a aliaţilor NATO de pe Flancul Estic, reflectând, totodată, aprecierea administraţiei americane pentru abordarea responsabilă şi implicată a ţării noastre în contextul ameninţărilor actuale de securitate generate de agresiunea ilegală a Federaţiei Ruse, precum şi în gestionarea fluxurilor de refugiaţi de la graniţe şi acordarea de asistenţă umanitară.

Kamala Harris este puternic implicată

Un oficial de la Casa Albă a spus că Harris a fost „profund implicată în angajamentul Administrației cu aliații și partenerii”.

Trebuie reamintit că premierul Nicolae Ciucă a avut o convorbire telefonică cu Kamala Harris, vicepreședintele Statelor Unite ale Americii despre războiul din Ucraina. În cadrul dialogului dintre cei doi, spun reprezentanții Guvernului, a fost analizată situația de securitate din regiune, ca urmare a agresiunii militare ruse asupra Ucrainei.

În acest context, vicepreședintele Statelor Unite ale Americii a transmis mulțumiri României pentru sprijinul acordat refugiaților ucraineni. De asemenea, reprezentanții Executivului spun că a fost remarcată importanța solidarității manifestate de aliați pe flancul estic al NATO, care întărește garanțiile de securitate.