Comandantul forţelor terestre ucrainene, Oleksandr Sîrski, a declarat, luni, că forţele ruse care atacă în zona oraşului Lîman, regiunea Doneţk, estul Ucrainei, au fost nevoite să se regrupeze după ce au suferit pierderi grele.

Comandantul ucrainean a făcut anunțul în cursul unei vizite pe frontul de est, transmite EFE.

Rusia a suferit pierderi grele

„După mai multe încercări nereuşite de a străpunge apărarea noastră în zona Lîman, inamicul a suferit pierderi semnificative şi a fost forţat să îşi regrupeze unităţile”, a declarat Sîrski, citat pe contul Telegram al Centrului de presă al armatei ucrainene, care relatează într-un comunicat despre vizita sa de pe front.

Pe lângă vizita la soldaţii din Lîman, comandantul ucrainean s-a întâlnit şi cu trupele din oraşul asediat Bahmut, situat tot în regiunea Doneţk, unde armata ucraineană apără în continuare partea din oraş care nu a fost încă cucerită de forţele ruse.

Rusia nu renunță

Comandantul ucrainean a declarat că luptele continuă în Bahmut, epicentrul luptelor de pe frontul de est, precizând că acţiunile ofensive ale inamicului au eşuat în unele suburbii ale oraşului.

„Cu toate acestea, inamicul nu renunţă la obiectivul său de a încercui Bahmut şi îşi foloseşte toate forţele şi mijloacele în acest scop”, a adăugat el.

De asemenea, generalul a mai declarat că rezistenţa ucraineană la Bahmut a permis Ucrainei să zădărnicească ofensiva rusă timp de mai multe luni şi să împiedice extinderea frontului.

Potrivit comandantului Oleksandr Sîrski, Ucraina ‘câştigă timp’ şi ‘distruge cele mai bune unităţi ruseşti’ prin apărarea oraşului Bahmut.

Rusia anunță progrese în Bahmut

Rusia susţine că forţele sale au avansat în Bahmut, în timp ce un comandant ucrainean de rang înalt a declarat că trupele sale menţin linia frontului prin oraşul distrus complet, în urma uneia dintre cele mai sângeroase lupte ale celor 14 luni de război, relatează Reuters.

Rusia vede Bahmutul ca pe un punct de referinţă pentru a obţine mai multe progrese în estul Ucrainei. Duminică, Ministerul rus al Apărării a declarat că forţele sale au securizat două blocuri în cartierele vestice ale oraşului şi că unităţile aeropurtate asigurau întăriri în nord şi sud.

Evgheni Prigojin, şeful forţei militare private Wagner care conduce asaltul asupra Bahmutului, a revendicat un control de 80% asupra oraşului, dar Kievul a negat în mod repetat afirmaţiile potrivit cărora trupele ucrainene ar fi pregătite să se retragă.