Kelemen Hunor anunță un viitor Guvern stabil doar cu PSD
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a făcut joi o analiză clară asupra opțiunilor politice existente în Parlament după alegeri.
Potrivit acestuia, formarea unui guvern stabil fără Partidul Social Democrat este practic imposibilă în actualul context parlamentar.
”Nu se poate, deci nu există. PNL, USR, UDMR plus Grupul Minorităţilor Naţionale nu are majoritate. Asta este guvern minoritar, de oriunde am lua. E guvern minoritar.
Se poate face o formulă majoritară când toată lumea intră la guvernare, mai puţin cu SOS şi POT. Dar nu ştiu dacă se doreşte, nu ştiu dacă se poate ajunge la o astfel de soluţie”, a completat el.
El a subliniat că singura variantă reală de majoritate largă este una care să includă PSD alături de PNL, USR, UDMR și Grupul Minorităților Naționale, condiționată însă de victoria lui Nicușor Dan.
Kelemen Hunor a adăugat că în lipsa unei astfel de coaliții extinse, soluția ar putea fi un guvern minoritar sau unul cu caracter cvasitehnocrat, susținut tacit de partidele parlamentare, însă doar temporar, până când o majoritate clară se va putea forma.
”Se poate forma o majoritate largă, asta înseamnă PSD, PNL, USR, UDMR, Grupul Minorităţilor Naţionale, dacă va câştiga Nicuşor Dan.
Se poate forma un guvern, vorbesc doar matematic, nu vorbesc din punct de vedere politic, PSD, PNL, USR, Minorităţile Naţionale, că tot o majoritate dă, pe actuala formulă parlamentară şi se poate găsi o soluţie de guvern minoritar sau guvern cvasitehnocrat susţinut de toţi ceilalţi, pentru o anumită perioadă, dacă nu se poate forma o majoritate, dar alte variante nu există”, a spus Kelemen Hunor.

Ruperea coaliției, o tranziție fără tensiuni
Despre ultimele evoluții din coaliția de guvernare care s-a destrămat recent, liderul UDMR a descris un proces calm și fără conflicte majore, cu demisia premierului Marcel Ciolacu și consultările de la Cotroceni care au urmat.
Potrivit acestuia, discuțiile politice au fost „liniștite”, iar deciziile au fost luate în mod transparent, inclusiv în ceea ce privește desemnarea premierului interimar.
”Eu nu ştiu care era planul iniţial, dacă a existat un plan iniţial, luni, lunea trecută, imediat după alegeri, când noi ne-am întâlnit în coaliţie, atunci a fost anunţul colegilor din Partidul Social-Democrat că, din punctul lor, nu mai există coaliţie şi premierul va depune mandatul în cursul zilei de. Şi s-a şi întâmplat, cred că, marţi, după masă. (…)
Nu ne-am certat, nu a fost scandal, nu a fost nimic. (..) A fost o discuţie foarte liniştită”, a declarat la Europa FM Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, despre demisia premierului Marcel Ciolacu şi ruperea coaliţiei de guvernare.
UDMR ezită să intre într-un guvern slab
Liderul Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR), Kelemen Hunor, respinge categoric ideea participării formațiunii sale într-un guvern minoritar, cel puțin în condițiile actuale. Într-un interviu acordat joi, Hunor a transmis clar că UDMR nu va accepta să fie parte a unui executiv lipsit de susținere parlamentară solidă, considerând această opțiune o aventură riscantă pentru un partid de dimensiuni mici.
Întrebat dacă UDMR ar fi dispus să participe la o formulă de guvern minoritar, Hunor a fost tranșant: „Nu”. În opinia sa, un astfel de guvern, susținut firav sau doar temporar de Parlament, nu poate face față provocărilor uriașe cu care se confruntă România în perioada următoare. Fără o majoritate clară și o susținere politică coerentă, orice guvern riscă să devină prizonierul propriilor limite.
”Astăzi, răspunsul este nu. Astăzi nu sunt discuţii, nu se poate da alt răspuns, deci nu. Un guvern minoritar este foarte, foarte dificil, mai ales pentru o formaţie politică mică, cum suntem noi”, a precizat liderul UDMR.
Avertisment privind instabilitatea
Președintele UDMR a criticat ideea de a miza pe asumarea răspunderii sau pe ordonanțe de urgență ca soluții de guvernare în lipsa unei majorități parlamentare. El a subliniat că astfel de metode pot deveni periculoase dacă nu sunt folosite cu mare prudență, fiindcă pot duce la căderea guvernului la prima greșeală sau neînțelegere cu restul forțelor politice.
”Mie nu-mi place în politică să ne aruncăm în aventuri de acest gen, fiindcă totuşi, următorul guvern va avea o muncă extrem, extrem de greu de dus. Şi atunci, dacă n-ai în spatele tău un Parlament care te susţine sau te susţine cu jumătate de gură, te susţine doar ca să nu există alegere anticipate, atunci e greu să faci ceea ce ai de făcut.
Se poate merge pe asumare de două, de trei ori, dar şi acolo trebuie să fii foarte atent ce pui în asumare. Că dacă pui în asumare doar aşa ca să mai rezolvi nişte chestii, imediat îţi trânteşte guvernul majoritatea. Deci, nu se poate juca nici cu asumarea, nici cu ordonanţele de urgenţă”, a completat el.

Modelul german, un exemplu de urmat
Pentru ca UDMR să ia în calcul o colaborare cu un guvern minoritar, Hunor afirmă că este nevoie de un contract politic extrem de bine articulat, în care să fie prevăzut fiecare pas al executivului.
El a invocat exemplul Germaniei, unde coalițiile de susținere stabilesc în detaliu calendarul și prioritățile guvernamentale, inclusiv majoritățile necesare pentru fiecare inițiativă legislativă.
”Pentru un guvern minoritar ar trebui o înţelegere extrem de precisă pentru fiecare pas ce va face, cel puţin în acest an, acel guvern, şi pentru care cere susţinerea Parlamentului, aşa cum face în Germania”
Fiscalitatea, un punct nevralgic
În eventualitatea unui guvern susținut indirect de Parlament, liderul UDMR cere ca înțelegerea politică să includă aspecte clare și ferme privind politicile fiscale.
”Deci eu, dacă e să mergem pe o variantă de guvern minoritar, de tehnocraţi, de politicieni, nu mai contează, cu o susţinere parlamentară, atunci aş milita pentru un acord foarte, foarte detaliat, inclusiv pe fiscalitate. Acolo sunt întrebările foarte mari”, a ţinut să precizeze preşedintele UDMR.