Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a fost invitat la Marius Tucă Show, unde a explicat motivul pentru care România nu a interzis importul de cereale ucrainene, în contextul în care alte țări europene au făcut acest pas.

Astfel, acesta a precizat că țara noastră este solidară cu Ucraina, dar spune că asta nu înseamnă distrugerea fermierilor români sau a intereselor naționale.

”Noi nu ne-am angajat nici în 2020, nici în 2021, și nici nu am trecut în programul de guvernare să distrugem agricultura românească și fermierii români. Pentru acest Guvern, prioritatea numărul 1 trebuie să fie fermierii. Dacă prin oprirea importului, pentru o perioadă temporară, putem rezolva, asta trebuie să facem.

Dacă prin sigilare, prin monitorizare putem opri, asta trebuie să facem. Eu aș fi oprit importurile pentru o perioadă. Suntem solidari cu Ucraina, dar nu vrem să distrugem interesele României și fermierilor români și UE trebuie să plătească la valoarea reală, nu 10 milioane de euro. Există discuții cu CE pentru un nou pachet. Trebuie foarte repede”, spune președintele UDMR, Kelemen Hunor.

Motivul pentru care România nu a interzis importul de cereale din Ucraina

Kelemen Hunor a mai fost întrebat încă o dată despre motivul pentru care România nu a interzis importul de cereale din Ucraina, iar acesta a răspuns că probabil țara noastră nu a vrut să ia o decizie unilaterală față de Bruxelles.

Amintim că Polonia, Ungaria, Slovacia și Bulgaria au decis anterior să interzică importul de cereale din această țară, presând în acest mod Bruxelles-ul.

Totuși, președintele UDMR spune că prin sigilarea și monitorizarea cerealelor care trec prin România din Ucraina, propunere venită din partea ministrului Agriculturii, Petre Daea, cerealele din țara vecină nu ar mai fi intrat la noi.

”Dacă ar fi trebuit să iau eu decizia, aș fi oprit importurile pentru o perioadă determinată”, a mai spus Kelemen Hunor.

Politica comercială ține de Bruxelles

Fostul prim-ministru Adrian Năstase a intervenit în această problemă, precizând în cursul zilei de joi că unele dintre decizii nu mai pot fi luate la nivelul guvernelor naţionale, ci se stabilesc de la Bruxelles.

„Eu vreau să vă spun că, după părerea mea și nu cred că mă înșel, chestiunea asta cu cerealele din Ucraina nu e o problemă agricolă, ci e o problemă politică. Şi discutăm degeaba cu dl. Daea, care, ca de obicei, este sfătos și are dreptate.

Are dreptate și în faptul că nu el trebuia să se ocupe de problemele astea. Noi, în mod normal, ar fi trebuit să avem în cadrul Guvernului și o componentă de comerț internațional.

Prima chestiune care cred că trebuie subliniată politica comercială, din moment ce noi am intrat în Uniunea Europeană, nu mai ține de competența guvernului de la București și ține de competenți la Bruxelles-ului, iar noi într-un fel și Polonia și Ungaria ne comportăm ca și cum în statul Ohio, în Statele Unite, ar interzice să intre cerealele din Canada.

Chestiunile acestea nu pot fi rezolvate decât, așa am acceptat noi, intrând în Uniunea Europeană, ca aceste chestiuni să fie rezolvate la nivelul Bruxelles-ului. A doua chestiune, există un acord de asociere între Uniunea Europeană și Ucraina din 2014, semnat de un prieten al nostru, al tuturor, președintele Traian Băsescu, în 2014.

Este un document care nu are decât 2100 de pagini, împreună cu anexă. N-am apucat să citesc pe tot ca să fac rezumat, dar bănuiesc că există cineva în guvern care l-a citit, care-l gestionează, care știe despre ce este vorba.

Unele dintre lucrurile respective au început să fie puse în aplicare din 2016. Apoi, sigur a venit regulamentul de anul trecut din iunie”, a explicat acesta.