Publicația germană Frankfurter Allgemeine Zeitung a reacționat vehement față de acțiunile întreprinse de PSD în ultima vreme, apreciind că recente reforme ale României împiedică lupta împotriva corupției.

Într-un material al publicației amintite, se spune că în ciuda avertismentelor anterioare din partea Comisiei Europene, Parlamentul României a relaxat legislația penală de corupție miercuri sub presiunea guvernului social-liberal. „Termenele de prescripție pentru mai multe infracțiuni au fost reduse. Mita a fost parțial decriminalizată: făptuitorul rămâne nepedepsit dacă se autodenunță în termen de un an – cu condiția ca procurorul să nu fi început încă o investigație”, se arată în articolul citat de G4 media.

„Criticii consideră că aceste schimbări ar putea aduce beneficii liderului PSD, Liviu Dragnea. Dragnea are un cazier judiciar, deci nu poate deveni prim-ministru, ci controlează guvernul. În prezent, el este judecat pentru abuz în funcție. În primă instanță, Dragnea a fost condamnat la trei ani și jumătate în închisoare, iar o decizie finală la recurs este așteptată în mai.

De asemenea, sancțiunile pentru delapidarea și abuzul de funcție au fost reduse la jumătate dacă infractorul returnează prejudiciul. Neglijența în serviciu, pedepsită anterior, nu va mai fi pedepsită.

Munca anchetatorilor este îngreunată și de modificările aduse codului de procedură penală. Dacă telefoanele sunt interceptate pe un mandat pentru risc de de securitate națională – cum ar fi în cazul urmăririi penale a suspecților de terorism – și sunt obținute constatări coincidente privind infracțiunile de corupție, procurorul nu trebuie să folosească aceste dovezi pentru a urmări cazurile de corupție. În plus, martorii pot întrerupe interogarea în orice moment și pot refuza să depună mărturie pentru părtinire, indiferent de relația lor cu un suspect.”, se arată în Frankfurter Allgemeine Zeitung.