"Distribuţia programatorilor în România este următoarea: jumătate dintre programatori se află în Bucureşti, după care încă 40%, circa, din programatori, se află în Cluj, Timiş, Braşov, Iaşi, Ilfov, Sibiu, Dolj. După care, cele 33 de judeţe rămase acoperă 10-15% din forţa de muncă disponibilă. Avem judeţe care au 30-32 de contracte de muncă de programatori sau asimilaţi. Ne punem problema atunci, în condiţiile în care sectorul IT este un sector prioritar în strategia de competitivitate, care este participarea fiecărei regiuni şi fiecărui judeţ la această strategie de competitivitate. Pe urmă ne mai punem şi o problemă a distribuţiei resurselor", a spus Mihai Cioc. 

Acesta a precizat că este importantă distribuţia acestei ocupaţii la nivel naţional din punct de vedere al scrierii şi implementării de proiecte cu fonduri europene pe IT în restul regiunilor care sunt eligibile la finanţare, dar nu au forţa de muncă necesară. 

Preşedintele Patronatul Investitorilor Autohtoni, Cristian Pârvan a afirmat că este nevoie de programatori în toate judeţele din România pentru informatizarea ţării şi a dat exemplu plăţii cu cardul în comune, care are nevoie de serviciile de suport informatic. 

Preşedintele Asociaţiei Profesioniştilor în Business Process Management (APBPM), Cristian Ivănuş, a declarat miercuri că România are în acest an un deficit de 50.000 de oameni pe piaţa muncii în sectorul IT.

SURSA: Agerpres