Curtea supremă de justiţie de la Londra a continuat miercuri procedura de extrădare în Suedia a lui Julian Assange, cetăţean australian, pentru a răspunde acuzaţiilor formulate de două femei, care susţin că au fost obligate să întreţină relaţii sexuale cu fondatorul Wikileaks.
Assange dispune de 14 zile pentru a introduce apel la această decizie pe lângă Curtea supremă de justiţie.

Mama bărbatului, care a făcut să se cutremure Statele Unite ale Americii publicând documente secrete ale armatei SUA şi 250.000 de telegrame diplomatice americane, afirmă că Julian Assange este urmărit pentru că şi-a apărat idealul legat de "adevăr şi justiţie".

"Mi-am învăţat fiul să spună adevărul, să creadă în justiţie. A fost crescut crezând că trăieşte în democraţie şi că trebuie să corecteze orice nedreptate la care a fost martor". "Astăzi nu mai cred în toate aceste lucruri", a deplâns Christine Assange.

Dna Assange le-a cerut totodată autorităţilor de la Canberra să negocieze cu Suedia un acord, care să ofere asigurări că Julian nu va fi extrădat în SUA, unde ar putea fi judecat pentru spionaj.

În acest caz, Julian "care se teme că va fi predat justiţiei americane", s-ar putea duce în Suedia fără a mai "contesta" decizia justiţiei britanice.

Avocatul apărării Geoffrey Robertson i-a cerut de asemenea Australiei să-şi exercite "datoria de a-i ajuta pe australienii judecaţi de tribunale străine", insistând că în Suedia străinii nu pot beneficia de sistemul eliberării pe cauţiune.

Julian Assange (40 ani) a fost reţinut în luna decembrie a anului trecut, în Marea Britanie, în baza unui mandat de arestare european. Fondatorul WikiLeaks a negat oficial acuzaţiile care i-au fost aduse, insistând că sunt maşinaţii politice legate de dezvăluirile WikiLeaks.