Datele Netograf.ro arată că viteza medie de download pentru conexiunile de internet fix la nivel național a variat în anul 2015 de la 28,33 Mbps (județul Maramureș) la 69,16 Mbps (în București).

 “Raportul pe care îl publicăm astăzi evidențiază valori în creștere ale indicatorilor tehnici de calitate de care beneficiază utilizatorii de internet din România, în special viteza transferului de date. Ne bucură că instrumente complexe create de Autoritate, precum Netograf, le asigură utilizatorilor acces la informații transparente despre ofertele operatorilor, timulând în același timp concurența în piață prin oferirea de servicii de calitate și investiții în rețele din ce în ce mai performante”, a declarat Eduard LOVIN, Director Executiv Reglementare ANCOM.

Statisticile pentru internet fix și mobil în anul 2015 au fost generate de Netograf.ro pe baza unui număr de peste 170.000 de teste efectuate de utilizatori, dintre care aproximativ 135.000 au fost validate și utilizate în procesul de generare a statisticilor oficiale. Aplicația testează calitatea conexiunii între echipamentul terminal al utilizatorului final și un server de test amplasat într-un nod de tip internet interexchange. Măsurătorile indică o valoare a parametrilor aproape de experiența reală a utilizatorului în accesarea internetului, deoarece calea măsurată include toată rețeaua furnizorului, precum și, în cazul furnizorilor de talie mică, alte rețele interconectate cu rețeaua proprie.