Instanţa a stabilit pentru 26 august 2014 următorul termen când Vîntu are dreptul să reitereze cererea de eliberare condiţionată din penitenciar.

Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată.

Sorin Ovidiu Vîntu, deţinut la Penitenciarul Jilava, le-a solicitat judecătorilor să fie eliberat condiţionat, invocând faptul că a executat două treimi din pedeapsă, s-a implicat constant în activităţi şi programe educative în penitenciar, a redactat pe timpul detenţiei o lucrare ştiinţifică şi a ajutat organele de anchetă prin denunţul pe care l-a făcut la DNA împotriva lui Rudel Obreja.

Pe 24 ianuarie 2014, Vântu a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la doi ani închisoare cu executare pentru favorizarea lui Nicolae Popa.

Vîntu a executat până în prezent un an de închisoare, pedeapsă primită pentru şantajarea lui Sebastian Ghiţă, şi aproape patru luni din condamnarea din dosarul privind favorizarea lui Nicolae Popa.

Pe 12 octombrie 2010, procurorii Parchetului General l-au trimis în judecată pe Vîntu sub acuzaţia că i-ar fi trimis în Indonezia mai multe sume de bani fostului director al Gelsor, Nicolae Popa, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul FNI.

Procurorii susţin că în perioada octombrie 2009 – ianuarie 2010 Sorin Ovidiu Vîntu i-ar fi transmis lui Nicolae Popa două tranşe, de 50.000 de euro şi 20.000 de euro.

Suma îi era necesară lui Nicolae Popa pentru a se ascunde în scopul de a nu fi descoperit de autorităţile îndrituite să pună în executare mandatul european de arestare emis pe numele său pentru executarea pedepsei de 15 ani închisoare la care fusese condamnat prin hotărâre judecătorească definitivă şi executorie, arătau procurorii.

 

Sursa: Agerpres