Președintele american Joe Biden salută decizia aliaților din NATO privind creșterea investițiilor în apărarea. La conferința de presă care a avut loc la finalul summitului NATO de la Madrid, acesta a vorbit despre acest subiect.

Liderul american susține că o mare parte dintre aliații NATO sunt pentru prima dată în grafic pentru a depăşi angajamentul de 2% din PIB. Totodată Biden a scos în evidență planul Germaniei care își dorește să crească cheltuielile militare cu 100 de miliarde de euro, transmite agenţia DPA.

„Majoritatea dintre ei sunt pentru prima dată în grafic pentru a depăşi angajamentul nostru de 2% din PIB. Aliaţii de pretutindeni îşi intensifică creşterea cheltuielilor pentru apărare”, a remarcat preşedintele american, menţionând țări precum Slovacia, Republica Cehă şi Olanda.

Joe Biden salută creșterea investițiilor în apărare

Totodată, el a mai vorbit și despre măsurile luate de țări precum Polonia, România, Estonia, Letonia şi Lituania, care au decis să aloce ”mai mult de 2,5%, unele chiar 3%”, arată sursa citată.

Despre investițiile în apărare a vorbi și premierul britanic Boris Johnson. Acesta a făcut un apel la țările membre NATO să își crească cheltuielile militare, astfel încât până în anul 2030 să atingă pragul de 2,5% din PIB pentru bugetele alocate apărării.

„Este nevoie de această creştere”, a motivat Johnson. Totodată, oficialul britanic a mai subliniat și faptul că spre deosebire de situația actuală, ţinta anterioară de 2% era ”dintr-o altă epocă”, adică cea dinaintea războiului declanșat de Rusia în Ucraina.

În același timp, Joe Biden a mai vorbit și despre angajamentul său faţă de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan de a debloca vânzarea unor avioane F-16 către Turcia şi modernizarea aparatelor de acest fel aflate deja în dotarea armatei turce.

Joe Biden, despre relația SUA cu Turcia

În acest sens, liderul american a precizat că această decizie nu are legătură cu deblocarea de către Ankara a aderării Finlandei şi Suediei la NATO. Totodată, Biden a mai subliniat faptul că că are nevoie de acordul Congresului pentru vânzarea şi modernizarea acelor avioane de vânătoare, dar s-a arătat încrezător că-l poate obţine, relatează AFP.

Amintim faptul că inițial, Turcia avea în plan să achiziționeze avioane F-35, însă Washingtonul a anulat contractul după ce Ankara a cumpărat sisteme antiaeriene ruseşti S-400.

Astfel, pentru banii deja achitați pentru contractul respectiv, Turcia a cerut în schimb livrarea unor F-16 şi modernizarea de către SUA a circa 200 de avioane mai vechi de acest tip pe care le deţine. Și acest dosar a rămas însă blocat.