Preşedintele Biden, aflat în vacanţă în Insulele Virgine Americane, a postat pe Twitter o fotografie în care semnează documentul care urmează să finanţeze funcţionarea statului federal american – forţele de ordine, diplomaţia, forţele armate sau politica economică, până în septembrie 2023.

„(Legea) va investi în cercetare medicală, securitate, îngrijire medicală pentru veterani”, ajutoare după dezastre naturale sau programe de combatere a violenţei împotriva femeilor şi „ajutor crucial pentru Ucraina”, a adăugat preşedintele SUA.

Legea a primit sprijin din partea unor republicani asigurând o trecere uşoară şi oferindu-i lui Joe Biden un succes legislativ, în contextul în care cel de-al doilea an al său la Casa Albă se apropie de sfârşit şi trebuie să reflecteze asupra posibilităţii de a candida la alegerile prezidenţiale din 2024.

Ea include o modificare a unei legi datând din secolul al XIX-lea menită să menţioneze că vicepreşedintele SUA nu poate interveni direct în certificarea rezultatelor electorale.

Fostul preşedintele Donald Trump s-a folosit de ambiguităţile vechiului text pentru a sugera că Mike Pence, vicepreşedintele său, ar fi putut opri venirea la putere a lui Joe Biden după o victorie pe care republicanul nu a vrut să o recunoască, unul din elementele care a dus la asaltul asupra Capitoliului din 6 ianuarie 2021.

Creştere de 8% pentru programele de apărare şi Pentagon

Amintim că, în urmă cu o săptămână, Senatul Statelor Unite ale Americii a aprobat un proiect de lege pentru finanţarea guvernamentală în valoare de 1.700 de miliarde de dolari. Legislaţia a plecat apoi spre Camera Reprezentanţilor, care urma să o adopte până la termenul limită pentru a se evita un nou shutdown.

Proiectul de lege, care numără nu mai puţin de 4.155 de pagini, va veni cu fonduri de 772,5 miliarde de dolari pentru programele discreţionare care nu sunt legate de apărare şi 858 de miliarde de dolari pentru apărare.

Vorbim aşadar despre o creştere de aproximativ 5% a cheltuielilor non-apărare şi o creştere cu 8% pentru programele de apărare şi Pentagon.

44,9 miliarde de dolari pentru Ucraina

Noul proiect de lege pentru finanțarea guvernamentală nu uită nici de războiul din Ucraina, astfel că sunt incluse şi ajutoare militare, umanitare şi economice pentru Kiev în valoare de 44,9 miliarde de dolari.

Totalul include fonduri pentru reumplerea stocurilor Pentagonului de arme trimise de SUA în Ucraina, împreună cu ajutor suplimentar pentru aliaţii NATO.

Pe lângă ajutorul ce urmează să fie acordat Ucrainei, legislaţia oferă finanţări noi de 40 de miliarde de dolari pentru state şi rezervaţii tribale, pentru a ajuta comunităţile din întreaga ţară să se recupereze după dezastre naturale, cum ar fi incendiile şi furtunile majore.

În plus, a fost revizuită şi Legea federală electorală, o lege din 1887 pe care fostul preşedinte al SUA, Donald Trump şi aliaţii săi au încercat să o folosească pentru a anula rezultatele alegerilor prezidenţiale din 2020 pe care Trump le-a pierdut.