Amintim faptul că, la jumătatea lunii mai, Jens Stoltenberg a fost testat pozitiv cu COVID-19, însă a avut simptome uşoare, fiind nevoit să lucreze de acasă. Acesta a fost diagnosticat recent cu zona zoster, ce apare uneori la persoanele infectate anterior cu Sars-CoV-2.

„Secretarul general va desfăşura vizita sa planificată în Germania şi România de la distanţă şi nu în persoană. El a fost diagnosticat cu zona zoster, ceea ce se poate întâmpla după COVID-19, şi lucrează de acasă”, a declarat joi un reprezentat NATO, potrivit agenției de presă Reuters.

Jens Stoltenberg trebuia să se întâlnească joi cu cancelarul german Olaf Scholz la Berlin, iar vineri trebuia să participe fizic la Summitul Formatului Bucureşti 9 (B9) de la Palatul Cotroceni.

Președintele României va găzdui vineri Summitul Formatului București 9 (B9)

Președintele României, Klaus Iohannis, va găzdui vineri Summitul Formatului București 9 (B9). Acest eveniment este organizat la invitația lui Klaus Iohannis și a Președintelui Republicii Polone, Andrzej Duda, fiind inițiatorii acestui format.

Summitul Formatului București 9 (B9) se va desfășura cu prezența fizică la București a celorlalți șefi de state din Formatul București, iar secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, va participa prin video-conferință în calitate de invitat de onoare.

Reuniunea la vârf a statelor membre a Formatul București 9 are o importanță deosebită, în special în actualul context de securitate generat de agresiunea ilegală, nejustificată și neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei și a provocărilor comune și multidimensionale cu care se confruntă statele de pe Flancul Estic, precum și întreaga regiune euroatlantică.

Formatul B9 și-a demonstrat în numeroase rânduri și continuă să își demonstreze valoarea adăugată pentru securitatea euroatlantică în ansamblul său, fiind o platformă deosebit de utilă de coordonare și consultare eficientă a Aliaților de pe Flancul Estic, precum și la nivel transatlantic.

Agenda reuniunii vizează pregătirea celor mai importante decizii ale Summitului NATO de la Madrid

Potrivit Administrației Prezidențiale, agenda reuniunii la nivel înalt vizează pregătirea celor mai importante decizii ale Summitului NATO de la Madrid (organizat între 28 iunie și 30 iunie 2022) și va aborda, în mod prioritar, consecințele generate de agresiunea militară ilegală a Rusiei împotriva Ucrainei și răspunsul NATO la acest război.

Klaus Iohannis va pune accentual pe necesitatea consolidării posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic, într-o manieră echilibrată și unitară, de la Marea Baltică la Marea Neagră.

De asemenea, Președintele României va evidenția faptul că cel mai important rezultat al Summitului de la Madrid este reprezentat de noul Concept Strategic, care va defini liniile directoare ale NATO cel puțin pentru următorul deceniu, un document care trebuie să fie ambițios și ancorat în realitatea din prezent, care este marcată de războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

La Formatul București 9 (B9) vor participa statele membre NATO de pe Flancul Estic

În acest context, România vizează adoptarea unui Concept Strategic care să acorde prioritate apărării colective, să definească Rusia ca amenințare la adresa NATO și să consolideze Alianța pe toate palierele, pentru a face față tuturor provocărilor prezente și viitoare.

Continuarea sprijinului pentru creșterea rezilienței Ucrainei și a partenerilor din Vecinătatea Estică în fața amenințărilor și provocărilor cu care se confruntă aceștia, precum și politica NATO a „Ușilor Deschise”, inclusiv în ceea ce privește procesul de aderare al Finlandei și Suediei, vor fi, de asemenea, abordate în cadrul discuțiilor la nivel înalt.

La Formatul București 9 (B9) vor participa statele membre NATO de pe Flancul Estic al Alianței Nord-Atlantice: Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Ungaria.