Secretarul general al NATO a spus că alianța trebuie să ofere ajutor Ucrainei pe termen lung, în contextul în care Rusia a intensificat producţia industrială militară şi „colaborează ci regimuri autoritariste precum Iranul, Coreea de Nord şi alţii pentru a obţine armament suplimentar”.

„Preşedintele Vladimir Putin nu are în plan pacea, ci mai mult război”, a declarat Jens Stoltenberg într-un interviu acordat pentru The Guardian.

Jens Stoltenberg insistă că Ucraina trebuie să primească ajutor pe termen lung

De asemenea, Jens Stoltenberg a insistat că SUA, Marea Britanie, Franţa, Germania şi celelalte naţiuni din cadrul NATO trebuie să susţină Ucraina pe termen lung cu armament şi muniţie.

„Trebuie să continue sprijinul, deoarece este un război de uzură; este vorba de capacitatea industrială necesară pentru susţinerea asistenţei.

La summitul NATO programat la Vilnius în iulie, mă aştept ca statele aliate să accepte un nou angajament, mai ambiţios, în domeniul apărării, cu bugete de cel puţin 2% din PIB pentru investiţii în apărare”, a mai spus Jens Stoltenberg.

Secretarul general al NATO spune că Rusia este angajată într-un război de uzură

Şeful NATO, Jens Stoltenberg, avertizează că Vladimir Putin este angajat într-un „război de uzură” în Ucraina şi de aceea şi-ar dori ca membrii NATO să fie de acord, la următorul summit al alianţei, ce va avea loc în iulie, la Vilnius, să cheltuiască cel puţin 2% din PIB pentru apărare.

„La summitul nostru de la Vilnius, din iulie, mă aştept ca aliaţii să convină asupra unui nou angajament, mai ambiţios, de investiţii în apărare, cu un minim de 2% din PIB care să fie investit în apărarea noastră”, a declarat Stoltenberg la momentul publicării raportului anual al NATO.

Potrivit unor surse din NATO, ar fi de aşteptat ca toţi membrii să fie de acord cu acest prag minim de 2 la sută din PIB stabilit pentru cheltuielile militare.

Luptele aprige, care se concentrează în prezent în jurul oraşului Bahmut, din estul Ucrainei, demonstrează că Rusia este dispusă „să trimită mii şi mii de soldaţi în plus, să facă multe victime pentru nişte câştiguri minime”, a arătat şeful NATO în interviul pentru The Guardian.

„Preşedintele Putin nu plănuieşte pacea, el plănuieşte mai mult război”, a continuat Stoltenberg, subliniind că Rusia îşi măreşte producţia industrială militară şi „se apropie de regimuri autoritare precum Iranul sau Coreea de Nord şi altele, pentru a încerca să obţină mai multe arme”.