Premierul japonez, Shinzo Abe, urmează să anunţe această măsură în cursul întrevederii informale pe care o va avea cu liderii G7, luni, la Haga, pentru a aborda situaţia din Ucraina, a informat sâmbătă agenţia niponă Kyodo.

Obiectivul Japoniei este de a contribui la stabilitatea Ucrainei şi de a combate dificultăţile financiare pe care această ţară le-ar putea suferi pe pieţele internaţionale din cauza tensiunilor din Crimeea după anexarea acestei peninsule ucrainene de către Rusia.

O parte din cele 100 de miliarde de yeni se va pune la dispoziţia Kievului prin Fondul Monetar Internaţional (FMI), au adăugat sursele din cadrul executivului japonez.

Shinzo Abe va participa luni la reuniunea liderilor statelor din G7 (Germania, Canada, SUA, Franţa, Italia, Japonia şi Marea Britanie) de la Haga, convocată de Washington pentru a discuta despre Ucraina.

Premierul nipon va participa, de asemenea, la o reuniune trilaterală cu preşedintele SUA, Barack Obama, şi cu preşedinta Coreii de Sud, Park Geun-hye.

Japonia, care a respins alipirea Crimeii la Rusia, a suspendat negocierile cu Moscova pentru flexibilizarea regimului de vize şi pentru semnarea altor acorduri bilaterale şi examinează măsuri adiţionale.Agerpres