Inca de la infintarea sa in 1997, s-a sperat ca BVS sa fie o scoala pentru capitalismul ce se dorea a fi construit in Bulgaria. De fapt, in acest moment, bursa bulgara si staff-ul sau, format din 23 de oameni, se lupta pentru a supravietui. Dar o data cu venirea noului guvern la Sofia, al ex-regelui Simeon al II-lea, sperantele au renascut. Mult mai orientat spre atragerea de investitii si pe dezvoltarea sectorului de afaceri, acest nou guvern si-a propus, printre altele, si cladirea unei piete de capital viabile, in care bursa de valori sa fie un element cheie pentru atragerea capitalului intern sau international.
In momentul startului, 80 de „fonduri pentru privatizare” au inceput colectarea cupoanelor distribuite in urma programului de privatizare in masa, obtinand pachete de actiuni la cele 1.050 de societati care au facut obiectul privatizarii in Bulgaria, pachete ce variau de la 25% la 75% din totalul actiunilor unei companii. Volumul tranzactiilor s-a mentinut la un nivel ridicat pentru primii doi ani, dupa care a urmat un recul motivat de faptul ca fostele fonduri pentru privatizare, dupa ce au achizitionat un numar suficient de actiuni, s-au transformat in holdinguri sau in societati de investitii. O statistica a tranzactiilor nu a fost tinuta insa decat incepand cu 1998. Conform acesteia, din cele 1.050 de companii listate la inceputul functionarii BVS, 60% au fost delistate in timp, fie ca urmare a fuziunilor si achizitiilor, fie din cauza faptului ca valoarea actiunilor tranzactionate nu a atins nivelul minim de acceptare de 200.000 leva (aproximativ 93.897 euro).
Numarul companiilor listate la bursa sofiota era de 420, cu o capitalizare la sfarsitul lui iunie 2000 (ultima data pentru care exista statistici) de 400 milioane USD (439 milioane euro). Volumul mediu zilnic de actiuni tranzactionate a fost, pentru perioada ianuarie – august 2001, de 283.416, in vreme ce valoarea medie zilnica a tranzactiilor a fost de 663.650 leva. Penteley Karassimeonov, reprezentant al BVS, declara: „Numarul comapniilor atractive listate la BVS este foarte mic si la fel volumul tranzactiilor”. Karassimeonov se asteapta ca pana la inceputul anului 2002 cel putin 25% din actiunile catorva monopoluri de stat sa fie oferite investitorilor prin intermediul BVS. Nikolai Vassiliev, noul ministru bulgar al economiei, anunta de altfel ca monopolul din domeniul tigaretelor, compania Bulgartabak, santierul de constructii navale din Varna si o parte din operatorul national de telefonie si din compania nationala de electricitate vor fi vandute in curand investitorilor.