Suntem în groapă – a strigat de la tribuna Parlamentului fostul ministru al Economiei, Claudiu Năsui. Acesta a lansat un atac fără precedent la adresa premierului Nicolae Ciucă și a liderului PNL Florin Cîțu. Despre cei doi a susținut  că au construit un buget pentru 2022 care se bazează pe venituri fictive. Sumele cu adevărat importante, a arătat useristul Claudiu Năsui se duc pentru ”baroni și baronime”.

Claudiu Năsui: Statul român are o mare problemă și suntem în groapă

Fostul ministru al Economiei a acuzat că bugetul pentru 2022 este unul al minciunii și al hoției. Potrivit lui Claudiu Năsui, acesta se bazează pe o mare minciună și anume că vor crește veniturile în ritmul prognozat.

„Statul român are o mare problemă și suntem în groapă: avem o problemă cu cheltuielile, care au crescut enorm de mult, de la 32%din PIB în 2016 au ajuns la 41% din PIB în 2020”, spune Claudiu Năsui de la USR.

Mai mult chiar, acesta a acuzat că ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, a impus  „în mod mincinos, venituri din pix de 10,65 miliarde de lei”.

„Ce ziceți de ideea năstrușnică – mai întâi să îmbunătățim colectarea și mai apoi să cheltuim banii? Nu invers – să-i cheltuim mai întâi și apoi să ne așteptăm că vor veni ei vreodată, la Sfântul Așteaptă”, a arătat Năsui.

În ceea ce privește bugetul pensiilor speciale, acesta crește cu 8%, în timp ce cel al Administrației Prezidențiale cu 23%.

„Dacă ne uităm la servicii, avem servicii care cresc cu 44% bugetul”, a punctat acesta.

Principalele obiective pe care Ciucă şi le-a propus prin acest buget

Trebuie spus că parlamentarii dezbat și votează, miercuri seara, proiectele de buget de stat și al asigurărilor sociale pentru anul 2022. Premierul Nicolae Ciucă a prezentat principalele obiective pe care Cabinetul pe care îl conduce şi le-a propus prin acest buget. Şeful Guvernului a reamintit că vorbim despre bugetul cu cea mai mare alocare a investiţiilor din istorie, iar o ţintă importantă prin acest document pentru care se cere votul în Parlament este reducerea deficitului bugetar.

“Avem în față un buget echilibrat și realist. Ținta comună este reducerea deficitului bugetar. Suntem foarte responsabili în respectarea angajamentelor cu partenerii externi.

Bugetul pentru anul viitor încurajează investițiile. Este bugetul cu cea mai mare alocare a investițiilor”, a declarat, miercuri, Nicolae Ciucă, de la tribuna Parlamentului.

Un alt detaliu punctat de către prim-ministru a fost cel al creşterilor ce vor fi operate în cazul pensiilor, salariilor şi alocaţiilor, precum şi alte măsuri sociale. Nicolae Ciucă a prezentat, pe scurt, și pachetul de măsuri sociale pregătit de către Guvern în bugetul pentru anul 2022.