USR depune amendamente la proiectul legii bugetului de stat pe anul 2022

Așadar, este vorba despre construirea de spitale în România prin alocarea sumelor necesare, 100 milioane de lei în anul curent, pentru realizarea celor 4 spitale regionale (aferente regiunilor centru, vest, sud, sud-est) şi a celui metropolitan, care nu au fost incluse iniţial în lista celor 3 spitale, care vor fi finanţate din fonduri europene.

De exemplu: Spitalul Regional de la Braşov are nevoie de finanţarea studiului de fezabilitate şi a proiectului tehnic: 2 milioane de euro pentru studiul de fezabilitate şi de 15 milioane de euro pentru proiectul tehnic: 85.000 mii lei.

De asemenea, USR a informat în cadrul comunicatului că este vizată și mărirea salariilor profesorilor conform Legii Salarizării Unitare din 2017 făcute de PSD, respectiv o creştere cu 16%.

Măsurile dorite de USR

  • Extinderea programului Masă caldă în şcoli la un număr de 900.000 beneficiari, adică 30% din numărul total de elevi, în contextul în care în momentul de față sunt 70.000 beneficiari;
  • Creşterea alocării per elev cu 10% de la 10 lei/zi la 11 lei/zi de şcoală. Valoarea estimativă pentru anul 2022/2 semestre este de 1,6 miliarde de lei;
  • Finanţarea corectă a luptei anticorupţie prin aducerea bugetului Ministerului Public la nivelul anului trecut + inflaţia prognozată, în condiţiile în care, în varianta actuală de buget, a fost redus cu 19% faţă de anul trecut;
  • Alocarea corespunzătoare pentru a scăpa de toaletele din curtea şcolilor. Acestea se pot construi rapid din containere modulare, aşa cum în ultima perioadă au fost construite şi spitale, pentru ca elevii să aibă acces la condiţii igienice de secolul XXI;
  • Schimbarea modului de alocare a resurselor din Capitală. USR consideră că această alocare trebuie să fie echilibrată, nu să ţină cont de culoarea politică a sectoarelor, ci să fie coerentă cu nevoile sectoarelor în Bucureşti.

Explicația oferită de vicepreședintele USR

„Am văzut în bugetul aprobat, ieri, de Guvern că investiţiile PNL sunt sub promisiune, astfel că, din cele 7 procente din PIB alocate investiţiilor, avem numai 6,7% şi aceste sume sunt făcute cu contribuţie semnificativă din PNRR. Vedem în buget că promisiunile şi legile aprobate de PSD, respective creşterea salariilor şi a pensiilor, aceste legi au rămas pe hârtie şi mai vedem că «România Educată» a rămas pe hârtie. Bugetul Ministerului Educaţiei este unul la nivelul celui de anul trecut în termeni reali. Din aceste motive, USR depune o serie de amendamente la nivel central care să rezolve aceste deficienţe principale”, a transmis Anca Dragu, senator şi vicepreşedinte USR.

Totodată, Claudiu Năsui, deputat si vicepreşedinte USR, a subliniat faptul că acest buget reflectă care sunt, de fapt, priorităţile coaliţiei PSD-PNL.

„Mesajul pentru români e clar şi mesajul pentru activul de partid şi baroni este, de asemenea: «liber la furt, noi scădem la justiţie, ne ocupăm de partea aceasta, creştem atent la servicii». PSD ţipa ca din gură de şarpe că Guvernul Orban şi Cîţu îndatorează România. Cu acest buget, din 100 de lei cheltuiţi, 15 sunt datorie, 15 va trebui să ne împrumutăm, să plătim ani la rândul dobânzi şi vom fi ţinuţi să plătim aceşti bani pentru că va fi un angajament pe care îl luăm. Şi tot un angajament pe care îl luăm este ceea ce vedem cu faimosul program care a adus şi la ieşirea USR de la guvernare, acest PNDL 3 care are 50 de miliarde de lei credite de angajament, adică în 2022, baronii, primarii, firmele de partid vor semna contractele, vor lua o parte din bani, dar ani la rând de acum încolo, oricare va fi configuraţia politică a guvernului, vom avea de plătit contracte semnate prin acest program.

Tocmai în contextul acestui program mamut, noi avem scăderi importante la Justiţie. DIICOT – i se taie bugetul cu 22%, DNA – i se taie bugetul cu 6%, ÎCCJ cu 10%, Ministerului Justiţiei cu 9%. Asta în timp ce, pentru Administraţia Prezidenţială, avem o creştere de cheltuieli cu 23%, pentru SIE cu 44%, STS îşi creşte cheltuielile cu 36%, SPP cu 27% şi SRI cu 8% şi acest procent de 8% să-l ţinem minte pentru că tot cu atât cresc şi pensiile speciale în acest buget”, a explicat Claudiu Năsui.