ITIA îl suspendă pe tenismenul american Casey Kania

La doar trei săptămâni de la judecarea apelului Simonei Halep la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne (TAS), Agenția Internațională pentru Integritatea Tenisului (ITIA) a dat publicității o nouă suspendare pentru dopaj.

Casey Kania are vârsta de 21 de ani. El este un jucător de tenis din Statele Unite. Acesta a fost suspendat pentru o perioadă de doi ani din cauza dopajului. În timpul unui turneu din 2023, el a fost testat pozitiv la cannabis.

Într-un eveniment desfășurat în Statele Unite, atletul Kania a fost depistat pozitiv la testul antidoping. Totul s-a petrecut într-un scenariu similar cu cel trăit de Simona Halep. Amintim că, în cazul acesteia, analizele au indicat prezența substanței Roxadustat. Aceasta este o substanță asociată cu EPO-ul. Românca a fost testată pozitiv la US Open 2022.

Într-un contrast evident, în timp ce Simona Halep a fost inițial suspendată pentru patru ani, cazul lui Casey Kania a primit o interdicție de doi ani. Totul, ca urmare a consumului de canabis în timpul competiției.

Agenția pentru Integritate a acceptat justificarea lui Kania că utilizarea substanței interzise nu a fost în scopul de a-și îmbunătăți performanțele în timpul turneului.

Agenția de Integritate a acceptat argumentul americanului conform căruia utilizarea substanței interzise nu a avut nicio legătură cu îmbunătățirea performanțelor sportive. Tocmai așa se explică și perioada de suspendare mai mică decât cea primită de românca Simona Halep.

Toate realizările sportive, punctele câștigate și premiile în bani ale jucătorului la Cary Challenger și în competițiile ulterioare au fost revocate și anulate de către ITIA.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Casey Kania (@casey.kania)

Agenția de Integritate explică decizia referitoare la tenismenul american Casey Kania

Verdictul lui Casey Kania se aplică începând cu data de 2 februarie 2024.

„ITIA confirmă astăzi că tenismenul american Casey Kania a fost suspendat timp de doi ani în urma încălcării Programului anti-doping de tenis (TADP). La 10 august 2023, la un turneu ATP Challenger din Cary, Statele Unite ale Americii, Kania a furnizat o probă de urină în competiție, care conținea canabis (Carboxy-THC).

Canabisul este un canabinoid interzis în competiție conform secțiunii S8 a Listei interzise WADA. Kania, care a atins un clasament mondial de dublu de 1317 în august 2023, nu deținea o scutire de utilizare terapeutică (TUE) valabilă pentru substanță. La 7 noiembrie 2023, în urma analizei de laborator a probei B, care a confirmat prezența canabisului, Kania a fost acuzată de săvârșirea unei încălcări a regulilor anti-doping (ADRV) în temeiul articolelor 2.1 și/sau 2.2 din TADP. ITIA a acceptat că Kania nu a încălcat în mod intenționat prevederile TADP, dar jucătorul nu a putut demonstra că nu a purtat nicio vină sau neglijență pentru încălcarea regulamentului.

Prin urmare, a fost impusă o perioadă de ineligibilitate de doi ani (mai degrabă decât o sancțiune de patru ani pentru o încălcare intenționată), așa cum se prevede în articolul 10.2.2 TADP. Ca atare, perioada de doi ani de ineligibilitate a lui Kania începe la 2 februarie 2024, data la care a fost emisă decizia, și se încheie la 1 februarie 2026. Rezultatele jucătorului, punctele și premiile în bani obținute la Cary Challenger și în evenimentele ulterioare sunt de asemenea anulate. În conformitate cu articolul 10.14 TADP, în perioada de ineligibilitate, jucătorului i se interzice să joace, să antreneze sau să participe la orice eveniment de tenis autorizat sau sancționat de membrii ITIA (ATP, ITF, WTA, Tennis Australia, Federația Franceză de Tenis, Wimbledon și USTA)”, aflăm din comunicatul transmis de ITIA.