Nicușor Dan a declarat că îşi doreşte în primul rând ridicarea maşinilor abandonate al căror număr depășește 50.000 pe teritoriul Capitalei. De asemenea, primarul general susţine că vrea ca ridicarea maşinilor să se facă mai ales în cazurile în care şoferii le lasă pe trecerile pentru pietoni sau în staţiile de autobuz, în contextul în care problema locurilor de parcare nu este încă rezolvată.

„Avem o uriaşă problemă de transport şi de parcare în Bucureşti. Este un cerc vicios. Lumea stă în trafic pentru că sunt maşini parcate, multe legal şi puţine ilegal pe prima bandă, maşinile sunt parcate pentru că oamenii folosesc maşina pentru că nu au încredere în transportul public şi pe bună dreptate în momentul ăsta.

În opinia mea, nu este corect în momentul ăsta să penalizezi oamenii, mai puţin pe cei care parchează flagrant, pe treceri de pietoni, în staţii de autobuz, troleibuz.

Trebuie să rezolvăm în mod sistematic problema asta a transportului public, împreună cu parcările. Deci, mai puţin cazurile flagrante, nu sunt pentru penalizarea conducătorilor auto.

Este un efort pe care autoritatea trebuie să-l facă: să facă contracte cu mari deţinători de parcări, cum sunt hipermarketurile care stau mult timp, mare parte din ele, nefolosite, să găsească locuri alternative către care să direcţioneze maşinile care sunt parcate pe prima bandă, în felul asta să dea linie unică pentru transportul public şi să crească viteza de deplasare a acestor. Şi undeva într-un interval de doi ani, când o să rezolvăm tipul ăsta de probleme, atunci ne putem gândi la sancţiune dacă există încălcări, dar în momentul de faţă cred că e prematur”, a declarat Nicuşor Dan sâmbătă după amiază, într-o conferinţă de presă.

Primarul general al Capitalei a precizat că doreşte în primul rând ridicarea maşinilor abandonate, al căror număr este estimat la 50-60.000 de unități.

În ceea ce privește taxele care se vor aplica celor care parchează în locuri interzise, Nicuşor Dan a precizat că va discuta cu reprezentanţii primăriilor de sector, acestea urmând să fie stabilite prin decizie a Consiliului General al Capitalei.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea