Dar procentul de doze pentru Italia ar putea fi mai mare: cu procedura care va începe miercuri, după aprobarea de la Colegiul Comisarilor UE, capitalele vor avea la dispoziție cinci zile pentru a prezenta o eventuală renunțare. În caz de refuz, dozele pentru celelalte țări vor crește.

Dozele de vaccin Pfizer, care ar trebui atribuite Italiei în prima tranșă de achiziție, pe care Europa o va subscrie miercuri, se ridică la 27,2 milioane.

200 de doze plus alte eventuale 100

Numai pentru vaccinul Pfizer, Uniunea Europeană a solicitat 200 de milioane de doze plus alte eventuale 100 (în tranșe ulterioare) care, pentru Italia se vor traduce într-o disponibilitate care s-ar ridica la 27,2 milioane de doze (13,51 % din total).

O cotă ulterioară, într-o altă tranșă de 100 de milioane de doze europene, ar trebui alocată prin criterii care vor fi stabilite ulterior, notează ansa.it.

Contractul va fi adoptat

„Am încheiat negocierile, contractul va fi adoptat mâine de Colegiul Comisarilor și va fi semnat în următoarele zile, la încheierea procedurilor”, a explicat comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides.

„Mâine autorizăm un contract pentru un maxim de 300 de milioane de doze de vaccin dezvoltat de compania germană BioNTech și de Pfizer”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Imediat ce vaccinul va fi disponibil, „planul nostru este să îl distribuim rapid, oriunde în Europa”, a adăugat președintele Comisiei UE.