Verificările vin în urma creşterii temerilor privind soliditatea unor bănci mari din Italia, pe fondul creşterii creditelor neperformante.

Şi în toamna anului trecut Banca Centrală a Italiei a analizat situaţia financiară a principalelor bănci ale ţării şi le-a cerut să pună deoparte încă 3,4 miliarde de euro (4,5 miliarde de dolari) pentru a se proteja împotriva creditelor neperformante. Acum, instituţia verifică şi mai adânc portofoliile de credite a principalelor opt bănci din Italia, conform documentului obţinut de WSJ.

Aceste verificări arată deteriorarea condiţiilor în sistemul bancar italian, din cauza temerilor că băncile ar putea fi nevoite să găsească mai mult capital de la investitori din afară sau, dacă nu reuşesc, de la Guvern.

‘Situaţia (creditelor neperformante) este critică. De departe este principala problemă a băncilor’, a declarat Fabrizio Spagna, director la compania de cercetare Axia Financial Research.

Economia Italiei, a treia ca mărime din zona euro, este în declin de doi ani, iar creditele neperformante sunt în creştere de 27 de luni. La sfârşitul lunii martie, creditele neperformante totalizau 249 miliarde de euro, sau 14,2% din totalul împrumuturilor, conform datelor publicate de Banca Centrală a Italiei. La sfârşitul anului 2010, creditele neperformante totalizau 157 miliarde de euro, sau 8,9% din totalul împrumuturilor.

Autorităţile de reglementare şi directorii băncilor se aşteaptă la o înrăutăţire a situaţiei creditelor neperformante în 2014, chiar dacă economia Italiei se va stabiliza spre sfârşitul acestui an.

‘Noi nu negăm dificultăţile cauzate de contextul macroeconomic. Suntem conştienţi de temerile investitorilor internaţionali. dar luăm măsuri pentru atenuarea îngrijorărilor’, a afirmat săptămâna trecută Fabio Panetta, adjunctul directorului general al Băncii Italiei.

În 10 iulie, Banca Centrală a Italiei a avertizat că instituţiile de creditare ale ţării trebuie să continue majorarea capitalului şi reducerea costurilor, pentru a reuşi să acorde împrumuturi companiilor. ‘Sistemul bancar italian s-a confruntat cu un test sever în timpul crizei financiare’, a declarat guvernatorul Băncii Italiei, Ignazio Visco, adăugând că instituţiile de creditare trebuie să fie conştiente de îngrijorările analiştilor internaţionali, chiar dacă aceste temeri nu sunt întotdeauna justificate.

Băncile din Italia trebuie să continue majorarea capitalului, să îmbunătăţească controlul riscurilor, să-şi reducă costurile şi să se asigure că pot acoperi riscul creditelor neperformante, pentru a menţine încrederea investitorilor şi a avea acces la o finanţare cu costuri rezonabile, afirmă guvernatorul Băncii Italiei.

Acesta a adăugat că băncile italiene trebuie să se asigure că pot face faţă unui mediu operaţional dificil.

‘Temerile analiştilor internaţionali privind soliditatea bilanţurilor băncilor italiene nu ar trebui subestimate, chiar dacă aceste temeri nu sunt întotdeauna bine fundamentate’, susţine guvernatorul Băncii Italiei.

Cele mai mari bănci italiene, UniCredit şi Intesa Sanpaolo, sunt prezente şi pe piaţa din România. AGERPRES