Astfel, va lua naștere Direcția pentru apel unic de urgență 112, care va integra dispeceratele de ambulanță cu cele ale Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, care include şi SMURD.
Măsura urmăreşte scăderea timpilor de decizie la trimiterea resurselor de intervenţie ale instituţiilor amintite pentru acordarea de prim ajutor, asistenţă medicală de urgenţă şi descarcerare.
“Integrarea dispeceratelor înseamnă concentrarea în acelaşi loc a resurselor umane şi materiale care deservesc cele două instituţii, respectiv ISU (Pompieri – SMURD) şi ambulanţă.
"Prin această măsură urmărim dezvoltarea unui management mult mai eficient la nivelul resurselor de intervenţie, dar şi o colaborare directă mult mai bună între toate instituţiile şi serviciile care au rol în intervenţia de urgenţă tehnică, precum şi cea medicală", a declarat Raed Arafat, subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii.
De asemenea, prin crearea acestor dispecerate medicale integrate, organizate în spaţii puse la dispoziţie de inspectoratele judeţene pentru situaţii de urgenţă, se urmăreşte şi creşterea eficienţei utilizării resurselor umane, materiale şi financiare alocate de către instituţiile publice.
Inaugurările noilor servicii de dispecerat vor avea loc la Baia Mare şi Sibiu, unde vor participa subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului, precum şi cei ai Consiliilor Judeţene.
Proiectele pilot vor fi evaluate timp de 2 – 3 luni, urmând să fie implementate şi în alte judeţe.
În judeţul Mureş funcţionează încă din anul 2001 un dispecerat integrat în care operează toate serviciile de urgenţă, respectiv cele medicale, I.S.U., dar şi cele de Poliţie şi Jandarmerie.