13,2 milioane de locuitori trăiesc deja în Istanbul iar numărul acestora crește rapid de la un an la altul. Zgomotul traficului se propagă deranjant, însă mult mai puternic se aud sunetele sacadate, amestecate sau distincte ale buldozerelor, excavatoarelor, píckhammerelor sau ale sutelor de basculante care roiesc în jurul șantierelor. Conform revistei germane Manager Magazin, în ultimii ani, clădirile impunătoare rezultate din aceste șantiere au început să atragă ca un magnet investitori din Emiratele Arabe, Europa, Asia sau chiar America.
Bătălia pentru clădiri întregi de birouri, blocuri cu apartamente sau centre comerciale se dă cu sume de ordinul miliardelor de euro. „Turcia a devenit o piață imobiliară foarte căutată de investitorii străini”, consideră Christoph Ehrhard, analist la Ernst & Young Real Estate. Interesul este atât de mare încât doar în Istanbul se află în plină derulare nu mai puțin de 10 proiecte imobiliare – mamut, întinse pe suprafețe de peste 80.000 mp. Investițiile pentru fiecare dintre acestea depășesc un miliard de euro, iar cumpărătorii se află deja în negocieri cu dezvoltatorii.
Deși respectă principiul clasic al clădirilor cu zeci de etaje suprapuse peste câteva niveluri cu spații pentru parcare, fiecare proiect este prezentat ca fiind unic. „Centrul nostru este unic în Europa”, anunță triumfător Ahmet Nazif Zorlu, președintele Zorlu Group, un concern care înglobează afaceri din domeniul textilelor, al electronicii, energiei și imobiliarelor. Proiectul de care vorbește, Zorlu Center, este amplasat pe o suprafață de 80.000 mp din inima Istanbulului și include un hotel imens, un centru de expoziții, 200 de magazine și birouri luxoase. În completare, se află construcții care adăpostesc 550 de apartamente cu finisaje din marmură, dotate cu aer-condiționat și conexiuni la internet de mare viteză. Investiția estimată? 1,92 miliarde de euro. Preț de achiziție? 13.850 euro/mp.
Aceste sume amețitoare sunt puse de Mehmet Even, vice-președintele Zorlu Property, subsidiara Zorlu Group, pe seama faptului că „Istanbul a căpătat o reputație internațională atât de mare încât mulți vor să trăiască aici la fel de mult ca în Paris sau Londra”. În plus, creșterea economică a Turciei din ultimii ani a creat o cerere tot mai mare care a generat, la rândul ei, prețuri pe măsură. Conform rapoartelor băncii centrale a Turciei, în unele cazuri, prețurile apartamentelor s-au majorat cu circa 14% față de anul anterior.
Din nefericire, mulți cumpărători ai unor astfel de apartamente iau în calcul doar beneficiile și oportunitățile, uitând să ia în calcul și riscurile. Este, în parte, o situația similară cu cea de acum câțiva ani din unele state foste comuniste, iar asta sperie deja analiștii. Conștienți că după o creștere rapidă urmează o scădere puternică, aceștia avertizează deja asupra potențialelor risuri ale acestui „balon de săpun” „Suntem încă în faza de exuberanță” consideră unii analiști care admit că mulți dintre cei care cumpără acum vor putea obține profituri importante dacă revând locuințele în următorii doi ani. Ce va fi după, nimeni nu știe. Însă o extindere a crizei din Europa poate cauza mari probleme Turciei și înfloritorului său sectorul imobiliar. Asta pentru că nu mai puţin de 40% din exporturi merg către state din Uniunea Europeană. Pe lângă asta, dacă Turcia se va implica în situaţia tulbure din Siria, asta ar putea speria mulţi investitori.