Joe Biden, candidatul democrat la președinția SUA, a fost declarat câștigător al alegerilor și e de așteptat să fie învestit în ianuarie 2021. Există cutuma ca președintele SUA să fie numit „conducătorul lumii libere”. Și adevărul e că tulburările politice din SUA vor afecta întreaga lume, mai cu seamă din perspectiva stilului grosolan și valorilor dubioase ale actualului președinte Donald Trump.

Președintele Israelului l-a felicitat pe Joe Biden

Cu atât mai valabil în cazul Israelului. Premierul Benjamin Netanyahu l-a felicitat sâmbătă pe președintele ales cu următoarele cuvinte: „Joe, am avut o relație personală îndelungată și caldă vreme de aproape 40 de ani, iar eu te știu drept un mare prieten al Israelului”. El a afirmat de asemenea că abia așteaptă să colaboreze cu Biden și cu vicepreședintele lui, Kamala Harris, pentru „a consolida și mai mult alianța specială dintre SUA și Israel”.

Dar chiar și dacă dorința lui Netanyahu de cooperare pozitivă cu Biden, Harris și democrații e sinceră, nu putem ignora faptul că în ultimii ani Netanyahu a legat soarta Statului Israel de aceea a Partidului Republican și a lui Trump. Netanyahu a procedat astfel cu prețul stricării relațiilor cu Partidul Democrat.

Procesul a început în timpul mandatului președintelui Barack Obama și a prins viteză în cel al lui Trump. Trump a primit servicii de cosmetizare diplomatică și legitimitate internațională de la Netanyahu, iar el i-a asigurat în schimb premierului sprijin necondiționat pentru politicile și guvernarea lui, chiar dacă ele i-au provocat Israelului daune pe termen lung.

Israelul trebuie să se trezească

Acum Israelul lui Netanyahu trebuie să se trezească din beția puterii care a marcat cei patru ani de mandat ai lui Trump. Această dezmeticire presupune o reînnoită recunoaștere a faptului că viitorul israelienilor este întrețesut cu cel al palestinienilor și că principala obligație a guvernului israelian este aceea de a soluționa conflictul.

Trump a alimentat iluzia periculoasă cum că Israelul poate ignora conflictul cu palestinienii. El a contribuit chiar și la convingerea distructivă că chestiunea suveranității asupra teritoriilor [ocupate – n.trad.] e distinctă de cea a suveranității asupra locuitorilor palestinieni și că, oricum, Israelul are dreptul de a determina de unul singur viitorul teritoriilor.

Biden trebuie să spulbere această iluzie periculoasă, care poartă Israelul pe drumul ce duce la apartheid ori la un stat bi-național.

Israelul trebuie să-și reamintească angajamentul său față de soluția celor două state, care e bazată pe aceleași valori fără de care Israelul însuși nu ar fi luat ființă. Numai îndeplinirea acestui angajament va asigura o existență în condiții de siguranță pentru Israel și pentru evreii din diaspora.

Acesta este motivul pentru care prima sarcină a lui Biden va fi să ajute Israelul să-și amintească proporțiile reale ale teritoriului și puterii sale și să-i reamintească Israelului că este obligația lui, deopotrivă morală și existențială, de a promova valorile democrației, drepturilor omului, solidarității și cooperării între națiuni.