Preşedintele ales al Statelor Unite, Joe Biden, le-a transmis luni concetăţenilor săi că purtarea măştii “nu este o declaraţie politică”. El i-a “implorat” pe americani să se protejeze pe ei înşişi şi să-i protejeze şi pe ceilalţi în faţa epidemiei de COVID-19.

“Vă implor, purtaţi mască. Faceţi-o pentru voi, faceţi-o pentru vecinul vostru. O mască nu este o declaraţie politică, ci un mod bun de a începe să unim această ţară”, a declarat Biden într-un discurs susţinut în Wilmington, statul Delaware.

“Scopul măştii nu este să vă facă viaţa mai puţin confortabilă sau să vă răpească ceva”, ci, dimpotrivă, “să revenim la normalitate cât mai rapid posibil, iar măştile sunt cruciale în a reuşi”, a pledat el.

Joe Biden vrea să creeze un comitet consultativ pentru stoparea epidemiei

Totodată, Joe Biden a anunţat crearea unui comitet consultativ, compus din oameni de ştiinţă şi experţi în sănătate publică, pentru a încerca să oprească epidemia de COVID-19, care face ravagii în acest moment în Statele Unite.

Comitetul va ajuta la stabilirea unei foi de parcurs pe care Biden să o urmeze după învestirea sa la Casa Albă pe 20 ianuarie. Biden nu a dat detalii despre plan, dar a repetat marile axe ale politicii sale sanitare: campanie masivă de teste rapide, prioritate la vaccinare pentru persoanele expuse la risc, creşterea producţiei de echipamente de protecţie şi ajutor financiar pentru micile afaceri şi şcoli, scrie Agerpres.

Ce spune preşedintele ales despre un vaccin disponibil în SUA?

Joe Biden a comentat şi anunţul făcut luni de către laboratoarele Pfizer şi BioNTech, care au transmis că vaccinul lor candidat are o eficacitate de peste 90% contra COVID-19: “Tocmai am aflat o veste bună în această luptă odată cu anunţarea de progrese spre un vaccin eficace!”

Preşedintele ales a subliniat totuşi că un vaccin fiabil nu va fi distribuit în masă mai devreme de câteva luni şi că Statele Unite au în faţă “o iarnă foarte sumbră”.