Raportul a fost întocmit de ministerul israelian de Externe şi se sprijină pe datele recente furnizate de Banca Mondială. Potrivit cotidianului israelian, delegaţia Statului evreu va susţine la întâlnirea donatorilor, ce va avea loc la Bruxelles, că economia teritoriilor aflate sub controlul ANP este paralizată şi în consecinţă nu este pregătită să susţină un proces de independenţă politică.
Prin acest raport, Israelul încearcă să frâneze impulsul politic pe care l-a primit cauza palestiniană la sfârşitul anului trecut, odată cu prezentarea la ONU a unei cereri pentru admiterea Statului palestinian ca membru cu drepturi depline în organizaţie, cerere asupra căreia Consiliul de Securitate încă nu s-a pronunţat. ANP şi-a sprijinit această solicitare pe rapoarte furnizate de diferite organizaţii internaţionale, potrivit cărora economia palestiniană are fundamente suficient de solide pentru a susţine un stat, teză pe care acum Israelul va încerca să o infirme.
În documentul israelian se afirmă că datoria şi deficitul finanţelor palestiniene au crescut, lucru datorat şi faptului că ANP nu a primit toate ajutoarele externe promise, fiind necesare ‘mai multe reforme pentru ca ANP să fie în măsură să conducă un stat care funcţionează corect’, reproşând administraţiei palestiniene şi proasta gestiune economică. Israelul mai subliniază în document şi „dependenţa” teritoriilor palestiniene de finanţarea externă, estimând că „actuala criză pune la îndoială faptul că ANP-ul şi-ar putea reduce dependenţa de ajutorul internaţional în anii următori”.
Circa 130 de state membre ale ONU sprijină independenţa Statului palestinian, căreia se opun SUA, ţările Uniunii Europene fiind divizate în această probleme, iar negocierile directe dintre Israel şi palestinieni sunt în impas.
Sursa: Agerpres