UPDATE 2

Hezbollah a anunțat lansarea rachetelor

Potrivit raportului AFP, gruparea şiită libaneză Hezbollah, cu sprijinul Iranului, a declarat vineri că a efectuat un atac cu „zeci de rachete” îndreptate către poziţiile israeliene.

Această acţiune, conform declaraţiei grupării, ar fi un răspuns la atacurile israeliene din sudul Libanului.

Conform comunicatului emis de Hezbollah, luptătorii săi au efectuat un atac asupra poziţiilor de artilerie inamice cu zeci de rachete de tip Katiuşa.

Gruparea a menţionat că acesta este un răspuns la atacurile inamicului împotriva satelor din sud şi a locuinţelor civile.

De la începutul lunii aprilie, regiunea Orientului Mijlociu și Statele Unite se află în stare de alertă din cauza unui posibil atac din partea Iranului.

Această stare de vigilență a fost declanșată după presupusele bombardamente ale avioanelor de război israeliene asupra consulatului iranian din Siria.

Ayatollahul Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului, a amenințat cu măsuri împotriva Israelului, în timp ce gruparea armată Hezbollah din Liban a descris atacul israelian drept un „moment crucial” și a susținut dreptul Iranului de a „pedepsi” Israelul.

O sursă apropiată mișcării a declarat că un oficial militar iranian de rang înalt, ucis în raidul din Damasc, era membru al celei mai înalte structuri a Hezbollah-ului libanez, care este susținut de Iran.

UPDATE 1

Israelul a fost atacat cu multiple rachete

În această seară, Israelul a fost atacat cu multiple rachete lansate din Liban. Sistemul Iron Dome a interceptat rachetele, iar au fost raportate victime.

Conform informațiilor furnizate de presa israeliană, un atac cu rachete a fost declanșat recent în regiunea Panhandleul Galileii.

Gruparea teroristă libaneză a afirmat că au lansat zeci de rachete Katyusha către pozițiile de artilerie ale IDF din nordul Israelului.

MAE recomandă evitarea călătoriilor

Ministerul Afacerilor Externe reiterează recomandarea către cetățenii români de a evita călătoriile în Israel, Palestina, Liban și Iran. Oficialii îi îndeamnă pe românii aflați în aceste regiuni să fie precauți.

”În contextul evoluţiilor de securitate din regiune, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) reaminteşte recomandarea adresată cetăţenilor români de a evita orice călătorie în Statul Israel, Palestina, Republica Libaneză şi Republica Islamică Iran”, arată MAE, vineri seară.

Informații suplimentare referitoare la avertismentele de călătorie pentru aceste țări pot fi găsite pe site-ul web al Ministerului Afacerilor Externe.

”MAE recomandă cetăţenilor români care se află pe teritoriile acestor state să manifeste precauţie, să se informeze din surse oficiale cu privire la evoluţiile de securitate şi să respecte cu stricteţe eventualele recomandări/instrucţiuni ale autorităţilor locale”, transmite ministerul.

În cazul unei situații de urgență, cetățenii români pot contacta misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în aceste țări folosind următoarele date de contact:

  • pentru Israel: Ambasada României la Tel Aviv la numărul +972 54 564 3279 sau Consulatul General al României la Haifa la numărul +972 543 998 038
  • pentru Palestina: numărul +970 59 201 3761
  • pentru Liban: numărul +961 76 775 503
  • pentru Iran: numărul +98 21 7764 7570

ȘTIREA INIȚIALĂ

Sistemul Iron Dome a fost activat

Analistul militar Radu Tudor a anunțat, vineri seara, că sistemul defensiv Iron Dome a fost activat de către Israel. Acest sistem apără țara de atacurile cu rachete.

Radu Tudor a mai spus că există elemente care arată că Iranul a început atacul.

 „Sunt elemente care indică faptul că Iranul a început atacul cu care a amenințat Israelul”, a spus la Antena 3 CNN analistul militar Radu Tudor.

Sistemul a fost activat frecvent la începutul războiului pornit de Hamas, la data de 7 octombrie 2023.

Recent, sistemul nu a mai fost activat, în timp ce Israelul a reușit să distrugă capacitățile militare ale Hamas în Gaza.

Alerte de atac aerian cu rachete

Vineri seară, alertele de atac aerian cu rachete au fost activate în regiunea Galileei, în proximitatea frontierei cu Libanul.

Pe platformele de socializare au fost distribuite imagini ce prezintă mai multe rachete interceptor ale sistemului Iron Dome în timp ce contracarează un posibil atac de rachete.

Înainte de incidentul cu rachetele, sirenele care semnalau o posibilă infiltrare a dronelor au fost activate în alte comunități din vecinătate.

Nu au existat informații imediate despre eventualele victime sau daune.

Ce este sistemul Iron Dome?

Iron Dome este conceput pentru a proteja împotriva armelor cu rază scurtă de acțiune. Acesta funcționează în toate condițiile meteorologice.

Acesta folosește radarul pentru a urmări rachetele și poate face diferența între cele care ar putea lovi zone construite și cele care nu. Rachetele interceptoare sunt lansate doar împotriva rachetelor care se așteaptă să lovească zone populate.

Sistemul este format din baterii amplasate pe teritoriul Israelului, fiecare cu trei sau patru lansatoare care pot lansa 20 de rachete interceptoare. Există atât versiuni fixe, cât și mobile ale sistemului.

sistemul Iron Dome
Sistemul Iron Dome/SURSA FOTO: BBC

Când a fost folosit pentru prima dată Iron Dome?

Iron Dome a fost dezvoltat după conflictul din 2006 dintre Israel și Hezbollah, un grup militant cu sediul în sudul Libanului.

Hezbollah a lansat mii de rachete asupra Israelului, provocând pagube uriașe și ucigând zeci de cetățeni.

Ca răspuns, Israelul a declarat că va dezvolta un nou scut antirachetă.

Iron Dome a fost creat de firmele israeliene Rafael Advanced Defense Systems și Israel Aerospace Industries, cu un anumit sprijin din partea SUA.

Acesta a fost conceput special pentru a ajuta la combaterea armelor rudimentare precum rachetele lansate din Gaza.

Sistemul a fost folosit pentru prima dată în luptă în 2011. Acesta a doborât o rachetă trasă din Fâșia Gaza, care se află sub controlul Hamas din 2007.

 

Cât de eficient este Iron Dome?

Armata israeliană a susținut o rată de succes de până la 90% pentru Iron Dome.

Hamas a declarat că în prima zi a atacului său a lansat 5.000 de rachete, deși Israelul spune că a lansat probabil jumătate din acest număr.

Rachetele au fost lansate într-un interval scurt de timp, în încercarea de a copleși Iron Dome.

Altele au fost trase din Liban de către Hezbollah.

Forțele de apărare israeliene au declarat că peste 8.000 de rachete au fost lansate asupra Israelului din 7 octombrie.

Unele rachete au evitat Iron Dome și au căzut în zone construite, provocând mai mulți morți și răniți, potrivit presei israeliene.

La 27 octombrie, patru persoane au fost rănite când o rachetă a lovit o clădire de apartamente din Tel Aviv.

SUA au declarat că vor consolida apărarea antirachetă a Israelului prin predarea a două dintre bateriile Iron Dome pe care le operează în Israel.

De asemenea, va furniza o baterie de rachete THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) și baterii de rachete Patriot.

Sistemul Iron Dome
Sistemul Iron Dome/SURSA FOTO: defensenews.com