Marina franceză se antrenează pentru un eventual război

Contraamiralul Jacques Mallard, comandantul grupului de luptă al portavioanelor franceze, a anunțat că forțele navale franceze își reconfigurează antrenamentul, abandonând activitățile de menținere a ordinii publice și orientându-se spre pregătirea pentru situații de conflict și război.

Până recent, misiunile principale ale marinei franceze implicau interceptarea traficanților de droguri și combaterea pescuitului ilegal, ceea ce presupunea antrenamentul pentru lansarea bărcilor gonflabile Zodiac și pentru capturarea infractorilor. În prezent, accentul s-a mutat către pregătirea pentru situații de conflict și război.

Conform aceleiași surse, grupul de luptă al portavioanelor franceze se pregătește să înceapă o misiune în Marea Mediterană în zilele următoare.

„Lupta navală devine din ce în ce mai probabilă”, a declarat contraamiralul Jacques Mallard pentru Politico.

„Ne mutăm de la o lume în care eram destul de liberi să facem ce vrem la una în care ne simțim amenințați mai des… Acum ne antrenăm pentru alte misiuni, în special pentru ceea ce numim război de mare intensitate”, a adăugat acesta.

Franta, harta
Harta Franței / SURSA FOTO: Dreamstime

Franța, singura țară din UE care dispune de un portavion cu propulsie nucleară

Franța este singura țară din Uniunea Europeană care operează un portavion cu propulsie nucleară. Acesta este denumit după președintele Charles de Gaulle. Este echipat și cu capacitatea de a transporta arme nucleare.

Acest portavion servește drept nava amirală a unui grup de luptă extins. Acesta include submarine nucleare, fregate și avioane de luptă Rafale.

În contextul extinderii războiului Rusiei împotriva Ucrainei în Marea Neagră, și cu rebelii Houthi, sprijiniți de Iran, continuând să atace navele de război și navele comerciale în Marea Roșie, forțele navale occidentale sunt nevoite să se adapteze la aceste noi provocări, cu „concurenți din ce în ce mai dezinhibați”, a subliniat comandantul grupului de luptă al portavioanelor franceze.

Jacques Mallard a mai declarat că marinarii se antrenează să lupte împotriva cuiva care vrea să îi distrugă.

„Marinarii se antrenează să lupte împotriva cuiva care vrea să ne distrugă. Nu împotriva cuiva care vrea să facă trafic ilegal, care vrea să fure pește, care vrea să ne privească sau să ne observe, ci împotriva cuiva care vrea să ne distrugă”, a spus el.

În anul 2021, marina franceză a inaugurat un nou exercițiu de antrenament ce simulează o luptă navală. Mai exact, echipajele și navele sunt „liberate de toate constrângerile regulilor”.

Scopul este de a stimula creativitatea și determinarea marinarilor și luptătorilor. În continuare, marina franceză urmează să desfășoare un exercițiu de tip Polaris în colaborare cu flota italiană.